Terveystieto

Tehtävät

1. Täydellinen ihminen (2.–9.lk)
2. Omakuva (3.–9.lk)


1. Täydellinen ihminen

Aika: 3 x 45 min
Soveltuvuus: 2.–9.lk

Miten täydellinen ihminen kävelee? Miten hän itkee? Pelaa jalkapalloa? Syö?
Tee parisi kanssa video, jossa esitellään täydellinen ihminen.

Laitteisto:

  • videokuvaa tallentava laite (esim. tablet, puhelin, videokamera)

Työvaiheet:

  1. Tee käsikirjoitus: piirrä paperille allekkain 5–7 kuvaruutua, joissa jokaisessa täydellinen ihminen tekee eri asiaa. Kirjoita ruutujen viereen selostusteksti kertojaa varten.
  2. Ensimmäisessä ruudussa päähenkilö on lähikuvassa ja kertojanääni sanoo: “Tässä on (esim.) Tiina, täydellinen ihminen.” Seuraavissa ruuduissa kertojanääni kertoo, mitä kuvassa tapahtuu. Esimerkiksi: “Näin täydellinen ihminen kävelee.”
  3. Valitkaa parisi kanssa, kumman käsikirjoitus toteutetaan ensin.
  4. Toinen kuvaa ja selostaa, toinen näyttelee täydellistä ihmistä.
  5. Videot tehdään kameraleikkauksella, jolloin ne ovat heti valmiit katsottavaksi.

Tehtävä on osa Kamerakynäpakkaa.


2. Omakuva

Aika: 5 x 45 min
Soveltuvuus: 5.–9.lk

Valmista digitarina aiheesta ”Omakuva” ja ota selvää, kuka ja millainen olet. Millä tavoin sinulle tärkeät tavarat, esineet ja asiat kuvaavat sinua?

Tuotoksen maksimipituus on yksi minuutti.

Tarvikkeet:

  • digitaaliset still-kuvat, kuvat voit ottaa älypuhelimella tai tabletilla
  • kertojaääni
  • musiikkia
  • tehosteita (ei pakollinen): äänitehosteet ja kuvalliset siirtymät kuvien välillä, kuten ristikuva tai häivytys mustaan

Työvaiheet:

  • Idea ja näkökulma aiheeseen: kuka minä olen
  • Materiaalin kasaaminen: 5–10 kuvaa, jotka kuvaavat sinua ja kertovat, millainen sinä olet. Esimerkiksi: mitä sinulta löytyy taskustasi, mitä sinulla on päälläsi, osaamasi hassu taito, harrastus, suosikkiruokasi, lempikirjasi yms.
  • Käsikirjoitus: Kirjoita käsikirjoitus kertojaäänen muotoon. Jokaisella kuvalla on tarina, joka kertoo persoonastasi. Kirjoita lauseita, joilla avaat mitä kuvat kertovat juuri sinusta.
  • Kuvakäsikirjoitus: Aseta kuvat ja käsikirjoitusteksti tarinaan sopivaan järjestykseen. Mitä tehosteita ja musiikkia haluat lisätä? Tarvittaessa voit käyttää netistä löytyviä kuvakäsikirjoituspohjia (storyboard templates),  esimerkki kuvakäsikirjoituspohjasta (tulostettava PDF).
  • Editointi: Kasaa kaikki käsikirjoituksen ja kuvakäsikirjoituksen mukainen materiaali käytössäsi olevaan ohjelmaan. Mac-koneella ja iPadilla esim. iMovie tai CapCut, Windows-koneella Moviemaker tai Microsoft Photo Story. Digitarinan voi tehdä jopa Powerpoint-ohjelmalla.
  • Esitä tuotos kavereillesi.
Sivun alkuun
https://www.kulttuurivalve.fi/fi/lastenkulttuurikeskus/etusivu/http://www.koulukino.fi/https://elokuvapolku.kavi.fi/https://www.kavi.fi/https://ihmefilmi.fi/https://www.cined.eu/fihttp://mediametka.fi/https://filmkamraten.fi/https://www.oulufilmfestival.fi/http://www.lastenkulttuuri.fi/https://culture.hu/fi/helsinkihttps://www.samediggi.fi/skabma-elokuvakeskus/http://minedu.fi/etusivu