Sovellussuositukset elokuvantekoon

Sisältö: 

  1. Ilmaisia editointisovelluksia 
  2. Ilmaisia animaatiosovelluksia 
  3. Reverse-sovellus videon kääntämiseksi nurinpäin 
  4. Ilmaista musiikkia 
  5. Ilmaisia äänitehosteita 
  6. Sovellus musiikin ja äänitehosteiden lataamiseen iPadille

Suositukset päivitetty 28.4.2021. 

 


1. Ilmaisia editointisovelluksia 

 

iMovie (iOS-laitteille) 

iPadien mukana tuleva editointiohjelma on helppokäyttöinen. Uudet versiot sisältävät viherseinätoiminnon (chroma key) ja enemmän musiikkia kuin aiemmat. Joitain rajoitteitakin on: videoraitoja on vain yksi ja tekstitystoiminto on aika alkeellinen. 

Adobe Premiere Rush (iOS- ja Android-laitteille) 

Käyttöliittymältään selkeä ja mukava Premiere Rush vaatii kirjautumisen ilmaisella Adobe-tunnuksella. 

FilmoraGo (iOS- ja Android-laitteille) 

Helppokäyttöinen editointisovellus. Ilmaisversio lisää videon loppuun Filmora-logon. 

ShotCut (Windows-, OS X- ja Linux-tietokoneille)

Avoimeen lähdekoodiin perustuva ShotCut on saatavilla myös suomeksi. Tämä perustason editointiohjelma on kelpo vaihtoehto iMovielle tai takavuosien suosituille Pinnacle Studio ja Windows Movie Maker -ohjelmille. Ominaisuuksia tulee lisää vähän väliä. Lataa sovellus täältä.

Davinci Resolve (Windows-, OS X- ja Linux-tietokoneille)

Resolve on ilmaisista editointiohjelmista ammattimaisin. Erityisesti väriensäätöominaisuudet ovat kehittyneet. Toimintoja on paljon, joten käytön opetteleminen voi viedä aikaa. Lataa sovellus täältä.

 

2. Ilmaisia animaatiosovelluksia  

Stopmotion Studio (iOS- ja Android-laitteille) 

Cateater LLC:n julkaisema Stopmotion Studio on hyvä stop motion -animaatioiden kuvausohjelma, joka toimii niin tableteissa kuin älypuhelimissakin. Kätevä esim. pala-, vaha- ja Lego-animaatioiden tekoon. Stopmotion Studiolla voi lisätä ääniä ja tekstiäkin, mutta suosittelemme kuvatun animaation viemistä johonkin editointisovellukseen (kts. esimerkit edellä) viimeistelyä varten. Maksullinen versio mahdollistaa toisen älylaitteen käyttämisen kauko-ohjaimena ja 4K-tarkkuuden, mutta ilman noita ominaisuuksiakin pärjää. 

 

3. Reverse -sovellus videon kääntämiseksi nurinpäin 

ReverseMovieFX (iOS- ja Android-laitteille, ilmainen) 

Kaikki editointiohjelmat eivät osaa kääntää videota kulkemaan nurinpäin, lopusta alkuun. Silloin tehtävään tarvitaan erillinen sovellus. ReverseMovieFX on suomenkielinen sovellus, joka sisältää myös kivoja esimerkkivideoita trikeistä, joissa video on käännetty nurinpäin. Ilmaisversio sovelluksesta näyttää mainoksia, muttei tallenna niitä videoon. 

 

4. Ilmaista musiikkia 

Incompetech.com 

Tämä Kevin MacLeodin musiikkisivusto sisältää satoja varsin laadukkaita instrumentaalikappaleita eri musiikkilajeista jatsista teknoon, myös mykkäelokuviin sopivaa pianomusiikia löytyy. Musiikkia voi hakea esim. tunnelman tai tyylilajin mukaan. Musiikki on julkaistu Creative Commons CC-BY -lisenssillä, joten tekijä ja kappaleen tiedot tulee mainita esim. videon lopputeksteissä. 

 

5. Ilmaisia äänitehosteita 

Freesound.org 

Freesound.org sisältää valtavan määrän äänitehosteita ja musiikkipätkiä. Laatu on kirjavaa, koska käyttäjät voivat itse lisätä ääniä. YLE:n julkaisemia laadukkaita tehosteita voi hakea hakusanalla YleArkisto. Useat tehosteet on julkaistu Creative Commons CC-BY -lisenssillä, jolloin tekijä tulee mainita esim. videon lopputeksteissä. 

 

 

6. Sovellus musiikin ja äänitehosteiden lataamiseen iPadille 

Documents by Readdle (iOS) 

Kaikki iPadin selaimet eivät tue MP3-musiikin ja äänitehosteiden tallentamista netistä iPadille. Tällä selaimella se onnistuu. Lataukset tallentuvat ohjelman omaan My Files -kansioon, josta ne voi lähettää esim. iMovie-editointisovellukseen. 

  • Avaa Documents by Readdle -applikaatio.
  • Valitse vasemmasta valikkopalkista “Browser” ja näppäile sivun osoite, mistä haluat ladata musiikkia (esim. www.incompetech.com).
  • Lataa kappale ja valitse kohdekansio (Documents/Downloads).
  • Palaa Documents by Readdle -applikaatioon vasemmalla ylänurkassa olevasta painikkeesta tai oikella ylhäällä olevasta nuoli alaspäin -painikkeesta.
  • Etsi lataamasi kappale Documents by Readdle -applikaatiossa (kansiossa Documents > Downloads) ja klikkaa “Edit” ja aktivoi tiedosto.
  • Valitse “open in” ja valitse listalta “import with iMovie”.
  • iMovie avautuu, jonka jälkeen valitset, mihin projektiin haluat viedä tiedoston.
Sivun alkuun
https://www.kulttuurivalve.fi/fi/lastenkulttuurikeskus/etusivu/http://www.koulukino.fi/https://elokuvapolku.kavi.fi/https://www.kavi.fi/https://ihmefilmi.fi/https://www.cined.eu/fihttp://mediametka.fi/https://filmkamraten.fi/https://www.oulufilmfestival.fi/http://www.lastenkulttuuri.fi/https://culture.hu/fi/helsinkihttps://www.samediggi.fi/skabma-elokuvakeskus/http://minedu.fi/etusivu