Elokuvien esittäminen kouluissa

Maksuttomat mahdollisuudet

Elokuvia voi esittää kouluissa maksutta muun muassa Koulujen elokuvaviikon ohjelmistosta ja KAVIn Elokuvapolku-palvelun kautta. Eurooppalaisia elokuvia voi kouluissa esittää maksutta CinEd-palvelun kautta ja ruotsinkielisiä elokuvakasvatuksen materiaaleja löytyy Filmkamraten-palvelussa. Monet elokuvafestivaalit tarjoavat maksuttomia elokuvanäytöksiä kouluille eri paikkakunnilla. Myös monet elokuvakasvatusalan toimijat järjestävät kouluille maksuttomia elokuvanäytöksiä ja työpajoja.


Maksulliset ulkomaiset elokuvat

Elokuvalisenssi

Elokuvalisenssi -vuosilupa on elokuvien tuotantoyhtiöiden ja tuottajien myöntämä lupa esittää elokuvia julkisesti. Lupa oikeuttaa muun muassa oppilaitokset näyttämään piiriin kuuluvien tuotantoyhtiöiden elokuvia vapaasti ilman erillistä raportointia tai hallinnointia. Lupa on voimassa vuoden kerrallaan siitä päivämäärästä, kun sen halutaan alkavan. Koulukohtainen lisenssi maksaa 3,50€/oppilas/vuosi. Hintaan lisätään alv 24%.

Siirry Elokuvalisenssin sivulle


Maksulliset kotimaiset elokuvat

APFI

Av-tuottajien tekijänoikeusyhdistys Audiovisual Producers Finland – APFI ry myöntää kouluille, kunnille ja oppilaitoksille lupia kotimaisten, dvd-, Blu-ray- ja videolevityksessä olevien tallenteiden sekä video on demand -elokuvien esittämiseen. Lupa kattaa APFI:n verkkosivuilla ylläpidetyssä luettelossa mainitut suomalaiset elokuvatuotannot. Sopimuksen kotimaisten elokuvien opetuskäytöstä voi tehdä kunta keskitetysti kaikkien oppilaitostensa osalta, koulu itsenäisesti tai muu oppilaitoksen omistaja.

Opetuskäyttöluvan hinta on 2€/oppilas/kalenterivuosi (+alv 24%). Lupa on voimassa toistaiseksi ja maksetaan kerran vuodessa. Luvan saat täyttämällä lupahakemuksen APFI:n sivuilla.

Siirry APFI:n sivulle

Koulukino Suoratoisto

Koulukinon Suoratoisto-palvelu tarjoaa valikoiman pääasiassa kotimaisia lyhyt- ja dokumenttielokuvia koulujen ja kuntien kulttuuripalveluiden käyttöön. Koulukino Suoratoistossa ostos sisältää julkiset esitysoikeudet.

Siirry Suoratoisto-palveluun


Televisio

Opetushallitus on sopinut Kopioston ja audiovisuaalisen sisältötuotantoalan tekijänoikeuksia valvovan Audiovisual Producers Finlandin AFPI ry:n kanssa myös audiovisuaalisen materiaalin käytöstä. Oppilaitokset saavat esittää opetuksessa kotimaisia ohjelmia Yle Areenasta ja Elävästä arkistosta sekä tallentaa tv-ohjelmia opetus- ja tutkimuskäyttöön Yle TV1 -, Yle TV2 -, MTV3- sekä Yle Teema & Fem -kanavilta.  Lupa ei koske mainoksia, elokuvia, dvd-levityksessä olevia ohjelmia eikä ulkomaisia jatkuvajuonisia sarjoja.

Sopimus audiovisuaalisen materiaalin käytöstä opetuksessa

Sivun alkuun
https://www.kulttuurivalve.fi/fi/lastenkulttuurikeskus/etusivu/http://www.koulukino.fi/https://elokuvapolku.kavi.fi/https://www.kavi.fi/https://ihmefilmi.fi/https://www.cined.eu/fihttp://mediametka.fi/https://filmkamraten.fi/https://www.oulufilmfestival.fi/http://www.lastenkulttuuri.fi/https://www.freeed.com/https://culture.hu/fi/helsinkihttp://minedu.fi/etusivu