Kaupunkisinfoniatyöpaja

Kuvaa lähiympäristösi luonne ja olemus sinfonian muotoon

Kesto: 4 x 45 min
Soveltuvuus: 3.–9.lk
Välineet:

  • Videokuvaa kuvaava laite (iPad, videokamera, puhelin)
  • Ei pakollinen: editointiohjelma

Sisältö:

Työpajassa kuvataan Kaupunkisinfonia-elokuva. Oppilaat valitsevat yhden lähiympäristöön liittyvän teeman, jonka perusteella tehdään käsikirjoitus ja kuvataan tuotos. Teemoja ovat mm. kaupungin kulttuurihistoria, arkkitehtuuri, ihmiset, luonto, liikenne ja kestävä kehitys.

  1. Kuvaa kaupunkisinfonia
  2. Työvaiheet
  3. Musiikkia Kaupunkisinfoniaan
  4. Kaupunkisinfonioita ja muita esimerkkejä
  5. Kaupunkisinfonia-materiaalit
  6. Julkaise Kaupunkisinfonia netissä
  7. Lasten ja nuorten tekemiä Kaupunkisinfonioita satavuotiaasta Suomesta

Kuvaa kaupunkisinfonia

Millaista elämää kaupungissa on? Mistä kaupungin olemus muodostuu? Korttelit, kadut, aukiot, viheralueet, kauppapaikat, torit ja vesistöt ovat rakennuspalikoita kaupunkikuvan muodostumisessa. Kaupunkisinfoniat ovat elokuvan laji, joka sijoittuu elokuvan historiassa 1920-luvulle. Niiden tarkoituksena oli tallentaa kaupunkien elämää ja tunnelmaa. Tyylillisesti elokuvat saattoivat olla kokeellisia eikä niissä välttämättä ollut juonta. Tavoitteena oli elokuvallisin keinoin kertoa kaupungin sykkeestä ja sävystä.

Kaupunkisinfonia voi olla myös koulu-, kylä- tai lähiympäristösinfonia. Kaikilla ei ole mahdollisuutta kuvata oman paikkakuntansa keskuksessa, joten Kaupunkisinfonia-työpaja voidaan järjestää siinä ympäristössä, jota halutaan kuvata ja tutkia eri teemojen avulla.

Tutustu Kaupunkisinfonia -menetelmäoppaaseen (PDF) ja lue lisää taustoista, työpajan tavoitteista sekä jokaisen työvaiheen tarkemmat kuvaukset. Opas sisältää Kaupungin olemus -pelin, jota voi käyttää apuna ideoinnissa.


Työvaiheet:

1. Valitse yksi kaupunkikuvateema:

  • Arkkitehtuuri
    Millaista arkkitehtuuria, rakennuksia, värejä ja muotoilua kaupunkikuvasta löytyy?
  • Luonto
    Millainen luonto kaupunkikuvassa on?
  • Historia
    Miten eri aikakaudet näkyvät kaupunkikuvassa?
  • Liike
    Millaista liikettä kaupunkikuvasta löytyy?
  • Kestävä kehitys
    Miten ilmastonmuutos sekä luonnonvarojen kestävä käyttö ja muutos näkyvät lähiympäristössä?
  • Ihmiset
    Millaisia ihmisiä kaupunkikuvassa näkyy?

2. Käsikirjoitus: Mitä mielikuvia teema herättää suhteessa kotipaikkakuntaasi?

Kaupunkisinfonian käsikirjoitus rakentuu eri teemoista syntyvän mielikuvalistan sekä eri oppiaineisiin liittyvistä kysymyksistä. Listaa teeman synnyttämiä mielikuvia kaupunkikuvakarttaan (PDF).

Mielikuvien tulisi liittyä seuraaviin asioihin:

  • Paikat, tilat, kadut ja rakennukset
  • Tunteet ja adjektiivit
  • Ihmiset ja esineet
  • Tapahtumat, toiminta ja tekeminen

3. Kerää 10–20 kuvauskohdetta mielikuvalistasta kuvaussuunnitelmaan / käsikirjoitukseen.

Lisää kuvaussuunnitelmaan (käsikirjoituslomake (PDF)) myös teemaan liittyvä kysymys (katso kysymykset kohdasta kaupunkikuvateema).

4. Valitse Kaupunkisinfoniaasi sopiva musiikki.

  • Tee oma musiikki tai käytä teostovapaata musiikkia.
  • Valitse omaan suunnitelmaan ja kaupungin olemukseen sopiva musiikki.
  • Lataa musiikkikappaleet editointilaitteellesi.
  • Siirrä Kaupunkisinfoniaan sopiva kappale osaksi projektiasi.

5. Kuvaa Kaupunkisinfonia tekemäsi suunnitelman mukaisesti.

Kuvaa mielikuvalistalta poimittuja kohteita ja etsi vastausta valittuun teemaan liittyvään kysymykseen. Kuvattavia kohteita tulisi olla noin 20 kappaletta. Jos suunnitelmassasi on 10 kohdetta, sinun on keksittävä ja löydettävä 10 kohdetta lisää kuvausten aikana. Muista ottaa monipuolisia kuvia: laajoja yleiskuvia ja tiiviitä lähikuvia.

6. Editoi Kaupunkisinfonia.

Teokselle luodaan rytmi ja kerronnan tempo editoinnilla. Hyödynnä musiikin ja kuvan yhteisvaikutusta mm. siirtymien, nopeutusten, hidastusten ja leikkaustempon suhteen. Lopullisen teoksen kesto on 1–2 minuuttia.

7. Valmis elokuva. Julkaise oma Kaupunkisinfonia Suomen kartalla netissä.

Valmiit elokuvat esitetään koko luokalle. Elokuvan katsomisen jälkeen oppilaat voivat kommentoida näkemäänsä ja keskustella nähtyyn tuotokseen liittyvästä kaupunkikuvateemasta.

Lähetä videosi meille ja  julkaisemme sen puolestasi. Huomioi, että videon lähettäjä vastaa siitä, että kaikki tekijänoikeusasiat ja kuvausluvat on hoidettu asianmukaisesti.
a) Lähetä YouTube-linkki, b) lähetä videosi tiedostonjako-ohjelmalla tai pilvipalvelun kautta (WeTransfer, GoogleDrive, Dropbox tms.) osoitteeseen videopaja@ouka.fi
Viestiin otsikoksi: “Kaupunkisinfonia, paikkakunnan nimi

Lisätietoja videon julkaisemisesta Julkaise Kaupunkisinfonia netissä -vaiheessa.


Musiikkia Kaupunkisinfoniaan

Kaupunkisinfonian tekemiseen tarvitset joko omaa tekemää tai muuten teostovapaata musiikkia.

Musiikkikappaleita sivustolta http://incompetech.com

Ohjeet musiikin lisäämiseen Kaupunkisinfoniaan:

Valitse sivulta vaihtoehto “Download (kappaleen nimi) as mp3”. Vie lataamasi kappaleet editointilaitteesi äänikirjastoon, mistä voit liittää ne osaksi omaa Kaupunkisinfoniaa.

Jos haluat ladata kappaleen suoraan mobiililaitteellesi verkosta, iPadille ja iPhonelle on käytössä ilmainen Documents by Readdle -applikaatio. Sen kautta voit ladata kappaleet verkosta applikaatioon ja siirtää/avata ne esimerkiksi iMoviessa.

  • Avaa Documents by Readdle -applikaatio.
  • Valitse vasemmasta valikkopalkista “Browser” ja näppäile sivun osoite, mistä haluat ladata musiikkia (esim. www.incompetech.com).
  • Lataa kappale ja valitse kohdekansio (Documents/Downloads).
  • Palaa Documents by Readdle -applikaatioon vasemmalla ylänurkassa olevasta painikkeesta tai oikella ylhäällä olevasta nuoli alaspäin -painikkeesta.
  • Etsi lataamasi kappale Documents by Readdle -applikaatiossa (kansiossa Documents > Downloads) ja klikkaa “Edit” ja aktivoi tiedosto.
  • Valitse “open in” ja valitse listalta “import with iMovie”.
  • iMovie avautuu, jonka jälkeen valitset, mihin projektiin haluat viedä tiedoston.

Liitä videosi lopputekstiin seuraava teksti:
“(kappaleen nimi)”
Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0
http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/


Kaupunkisinfonioita ja muita esimerkkejä

Kaupunkisinfonioita ja niiden hengessä tehtyjä elokuvia voi katsella Vimeo- ja Youtube-palveluista. Koska linkit voivat vanhentua tai vaihtua, parhaiten elokuvat löytyvät, kun niiden alkuperäisnimen kirjoittaa palvelun hakukenttään.

Esimerkit Vimeo-palvelusta:

Esimerkit YouTube-palvelusta:


Kaupunkisinfonia-materiaalit

Lataa Kaupunkisinfonia-menetelmäopas (PDF)
Liite 1: Kaupunkikuvakartta (PDF)
Liite 2: Käsikirjoituslomake (PDF)


Julkaise Kaupunkisinfonia netissä

Valmiit elokuvat voidaan lisätä näkyville Kaupunkisinfoniakartalle verkkoon. Lähetä elokuvasi Koulujen elokuvaviikko -tapahtumaa koordinoivalle Valveen elokuvakoululle, niin lisäämme tuotoksesi oman paikkakuntasi kohdalle. Suomi 100 -juhlavuoden interaktiivinen Kaupunkisinfonia-kartta julkaistiin vuonna 2017.

Ohjeet videoiden lähettämiseen:

  • Lähetä videosi tiedostonjako-ohjelmalla tai pilvipalvelun kautta (WeTransfer, GoogleDrive, Dropbox tms.) osoitteeseen: videopaja@ouka.fi
  • Voit myös lähettää Youtube-linkin, jos videosi on jo verkossa. Lähetä linkki osoitteeseen videopaja@ouka.fi
  • Viestiin otsikoksi: ”Kaupunkisinfonia, paikkakunnan nimi”
  • Videotiedostot: mieluiten h.264-videokodekilla pakattuna MP4 tai MOV -tiedostona. Suositeltu tarkkuus 1920 x 1080, kuvanopeus 25p tai 50p, bitrate 24 mbit/s. Hyväksytyt tiedostomuodot ovat DV AVI, MPEG2, MOV, WMV (muistathan käyttää hyvälaatuista asetusta) tai MPEG4 (h.264-kodekilla).

Huomioithan, että videon lähettäjä vastaa siitä, että kaikki tekijänoikeusasiat ja kuvausluvat on hoidettu asianmukaisesti.

Luvat ja oikeudet

Alaikäisten oppilaiden vanhemmilta on hyvä kysyä kirjallinen lupa, jos elokuvia esitetään julkisesti tai ne ladataan esimerkiksi verkkoon. Kaupunkisinfoniat ovat luonteeltaan usein sellaisia, että niissä päähenkilönä toimii lähiympäristö. Silti kuvissa saattaa vilahdella oppilaita erilaisissa rooleissa. Julkisella paikalla olevia ihmisiä voi kuvata (esim. ihmisvilinää), mutta yksittäisten ihmisten kuvaamiseen tarvitaan aina kyseisen henkilön lupa. Aikuiselta riittää yleensä kuvauspaikalla kysytty suullinen lupa. Julkisessa esittämisessä täytyy huomioida myös se, että elokuvassa käytettyyn musiikkiin on oikeudet.


Lasten ja nuorten tekemiä Kaupunkisinfonioita satavuotiaasta Suomesta

Osana Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa Koulujen elokuvaviikko ja Valveen elokuvakoulu julkaisivat Kaupunkisinfonia-työpajamallin ja opettajan oppaan. Vuoden 2017 aikana lapset ja nuoret ympäri Suomea valmistivat Kaupunkisinfonioita omasta kotipaikkakunnastaan ja taltioivat sitä, miltä satavuotias Suomi näyttää. Millaista elämää kaupungissa on? Mikä on kaupungin rytmi ja kaupungille ominainen tunnelma? Valmiita videoita julkaistaan internetissä Kaupunkisinfonia-kartalla juhlavuoden aikana ja sen jälkeen.

Sivun alkuun
https://www.kulttuurivalve.fi/fi/lastenkulttuurikeskus/etusivu/http://www.koulukino.fi/https://elokuvapolku.kavi.fi/https://www.kavi.fi/https://ihmefilmi.fi/https://www.cined.eu/fihttp://mediametka.fi/https://filmkamraten.fi/https://www.oulufilmfestival.fi/http://www.lastenkulttuuri.fi/https://culture.hu/fi/helsinkihttps://www.samediggi.fi/skabma-elokuvakeskus/http://minedu.fi/etusivu