Kotitehtävät 7.–9. luokille

Tehtävät:

Tehtävä 1: Autolla Nepaliin
Tehtävä 2: Feikkireissu
Tehtävä 3: Suunnittele ja kuvaa hauska perspektiivihuijaus
Tehtävä 4: Taitovideo
Tehtävä 5: Elokuvalliset musiikkivideot


Tehtävä 1: Autolla Nepaliin

A) Katso alla olevasta linkistä dokumenttielokuva Autolla Nepaliin (kesto 103 min).

KATSO ELOKUVA YOUTUBESTA

B) Kuvaa itsellesi videotervehdys 5–10 vuoden päähän. Kerro ensin, millaista elämäsi on nyt. Kuvaile sen jälkeen, millaista elämää elät 10 vuoden päässä. Missä asut? Missä päin maailmaa olet kiertänyt? Mitä harrastat? Missä olet töissä? Millainen perheesi on? Kerro videolla itsellesi, miten olet saavuttanut ne asiat, joista nyt haaveilet ja unelmoit. Video on tarkoitettu vain sinulle, eikä sinun tarvitse näyttää sitä kenellekään, jos et halua. Tallenna video itsellesi, jotta voit katsoa sen 5–10 vuoden päästä.

Vaihtoehtoisesti voit myös kirjoittaa itsellesi kirjeen, jossa käsittelet samoja asioita ja teemoja, kuin videolla. Kirje on tarkoitettu vain sinulle itsellesi eikä sinun tarvitse näyttää sitä kenellekään, jos et halua. Laita kirje kuoreen, sulje se ja kirjoita kuoren päälle oma nimesi ja päiväys. Laita kirje hyvään talteen odottamaan sitä oikeaa hetkeä 5–10 vuoden päästä.

Alkuperäisen idean tehtävästä on julkaissut Koulukino.


Tehtävä 2: Feikkireissu

A) Kuvaa kotonasi video, jolla pyrit luomaan mahdollisimman aidon illuusion siitä, että olet jossain muualla kuin kotonasi. Tee video opettajallesi ja selitä videolla, miksi sinun on lintsattava tunnilta.

 • Valitse missä olet.
 • Keksi lintsaamisellesi syy. Syy voi olla esimerkiksi se, että olet toisella puolella maapalloa tai avaruudessa.
 • Millainen äänimaisema mielikuvituspaikassasi on? Voisitko tuottaa sen kotonasi?
 • Mitä taustallasi näkyy?
 • Mitä sanot videolla?
 • Millainen rekvisiitta tukee illuusiota?
 • Missä kamera on? Liikkuuko se?

Lähetä video opettajallesi.

Tehtävän alkuperäisidea Mediataitokoulun sivuilla.


Tehtävä 3: Suunnittele ja kuvaa hauska perspektiivihuijaus

Perspektiivihuijaus perustuu optiseen illuusioon eli havaintoharhaan. Se mitä nähdään vaikuttaa mahdottomalta tai todellisuuden vastaiselta. Yksinkertaisimmillaan perspektiivihuijaus saadaan aikaiseksi, kun kuvan etualalla (lähellä kameraa) ja taka-alalla (kauempana kamerasta) olevat kohteet ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Samaa yksinkertaista trikkitekniikkaa on käytetty useissa elokuvissa ja jopa suuren budjetin Hollywood-elokuvissa, kuten Taru Sormusten Herrasta -elokuvassa.

Illuusion tekemiseen tarvitset videokuvaa kuvaavan laitteen ja mielikuvitusta.

Valmista illuusio seuraavien ohjeiden mukaisesti:

 1. Keksi idea perspektiivihuijaukseen. Esimerkiksi henkilö pomppaa esiin kahvikupista.
 2. Valitse sellainen kuvakulma ja -paikka, missä kuvan etualalle lähelle kameraa asetettu kohde (esim. kahvikuppi) on vuorovaikutuksessa kuvan taka-alan tapahtumien kanssa, henkilö kyykyssä kupin takana. Näyttää tulevan näkyviin kupista, kun tämä nousee seisomaan.
 3. Kameran eteen asetettua kohdetta kannattaa liikuttaa lähemmäs tai kauemmas kamerasta ja kokeilla, mikä on paras etäisyys (kupin takana oleva henkilö ei saa näkyä). Samoin taka-alalla olevaa kohdetta voidaan joutua ohjaamaan ja liikuttamaan, jotta huijaus onnistuu.
 4. Illuusio voidaan rikkoa poistamalla etualan kohde kuvasta – kuvaamisen yhä ollessa käynnissä. Esimerkiksi kameran takaa tulee käsi ja nostaa kupin pois kuvasta.
 5. Kohtaus kuvataan yhdellä otoksella, joten videota ei tarvitse editoida. Video on heti katsottavissa kuvaamisen jälkeen.

Tehtävä 4: Taitovideo

Kuvaa lyhyt, maksimissaan kahden minuutin pituinen video, jolla esittelet jonkin harrastuksesi tai erityistaitosi. Opeta siitä pieni osa videon katsojille. Osaatko esimerkiksi seisoa käsilläsi, korjata mopoa, tehdä koruja, meikata, koodata, pelata tietokonepeliä tai kirjoittaa runoja? Voit kuvata videon yhdellä otolla, mutta jos käytettävissäsi on videoeditointiohjelma ja sen käyttö on sinulle tuttua, voit myös editoida videota kevyesti.

 • Valitse oma erityistaitosi
 • Suunnittele, miten kuvaat videon ja mitä sanot siinä
 • Esittele taitosi
 • Kerro miksi pidät siitä
 • Opeta pieni osa taidostasi muille
 • Halutessasi voit editoida videota kevyesti

Lähetä video opettajallesi.


Tehtävä 5: Elokuvalliset musiikkivideot

“Elokuvalliset musiikkivideot” on Oulun Musiikkivideofestivaalien ja Valveen elokuvakoulun etänäytös, jossa vuorottelevat elokuvista vaikutteita saaneet musiikkivideot eri vuosikymmeniltä ja niiden taustoja avaavat johdannot. Näytös on toteutettu soittolistana, jonka kesto on noin tunti.

Kysymyksiä ja tehtäviä näytöksen käsittelyyn:

 1. Mistä Smashing Pumpkinsin video ”Tonight Tonight” on saanut vaikutteita?
 2. Millaisia ovat monijuoniset tarinat? Mainitse esimerkkejä musiikkivideoista ja elokuvista.
 3. Kerro 1920-luvun slapstick-komedioista.
 4. Pohdi, miksi musiikkivideoita tehdään.
 5. Mikä on mielestäsi näytöksen paras musiikkivideo? Perustele.
 6. Millaisen musiikkivideon tekisit, jos voisit tehdä millaisen vain? Valitse biisi ja kuvaile miltä video näyttäisi ja mitä siinä tapahtuisi. Huom! Älä ehdota samanlaista videota, jollaisen olet jo nähnyt. Vaikutteita saa toki ottaa!

Lisätehtävä

Tehkää oma musiikkivideo. Ohjeet ja valmiita musiikkikappaleita löydätte Hittivideo-työpajasta!

Näytökseen kuuluvat musiikkivideot:

 1. Michael Jackson: Thriller
 2. Beastie Boys: Sabotage
 3. Smashing Pumpkins: Tonight Tonight
 4. Disco: Ilkeitä asioita
 5. Willycranes: Woops -25
 6. Foo Fighters: Everlong
 7. Zen Cafe: Taivas on kirkas ja napakka
 8. Muse: Knights of Cydonia
 9. Blur: Coffee and TV

 

Sivun alkuun
https://www.kulttuurivalve.fi/fi/lastenkulttuurikeskus/etusivu/http://www.koulukino.fi/https://elokuvapolku.kavi.fi/https://www.kavi.fi/https://ihmefilmi.fi/https://www.cined.eu/fihttp://mediametka.fi/https://filmkamraten.fi/https://www.oulufilmfestival.fi/http://www.lastenkulttuuri.fi/https://culture.hu/fi/helsinkihttps://www.samediggi.fi/skabma-elokuvakeskus/http://minedu.fi/etusivu