Elokuvan magiaa
Ryhmän koko: 3-5 oppilasta
Perehdy ns. attraktioelokuvan aikakauteen lukemalla siitä Aikamatka elokuvaan -oppasta kohdasta Elokuvan magiaa tai etsimällä tietoa internetistä. Mitä tarkoittaa ”attraktioelokuva”? Miksi varhaisissa elokuvissa ei välttämättä tarvinnut olla tarinaa? Kuka oli Georges Méliès, ja miten hän vaikutti elokuvan historiaan? Millaisia elokuvatrikkejä hän kehitti? Millainen on ns. stop trick -temppu?
1. Kuvataan Stop trick -elokuvakohtaus
Suunnitellaan ja kuvataan mélièsmäinen elokuvakohtaus, jossa käytetään katoamis-, ilmestymis- tai vaihtumistemppua (stop trick).
Aika: 2 x 45 min
Laitteisto:
- iPad tai muu videokuvaa kuvaava laite (puhelin, videokamera)
- jalusta (ei pakollinen, mutta suositeltava)
- iMovie-ohjelma iPadille (ei pakollinen)
Ohjeet:
- Katso YouTubesta ennen oman elokuvan tekemistä Georges Mélièsin elokuva Musta paholainen (Le Diable Noir, 1905)
- Suunnittele lyhyt elokuvakohtaus. Kohtauksen aikana tavarat tai ihmiset voivat kadota, ilmestyä tai vaihtua
- Mieti miten elokuva alkaa, millaisia stop trick -temppuja siinä on, miten elokuva loppuu
- Jos mahdollista, käytä kuvatessa kamerajalustaa
- Kuvaaja käynnistää tallennuksen painamalla kuvauslaitteen rec-nappia
- Kun haluatte, että jokin kohde katoaa, ilmestyy tai vaihtuu, kuvaaja keskeyttää tallennuksen painamalla uudelleen rec-nappia ja huutaa samalla “stop”. Silloin kaikki näyttelijät jähmettyvät paikoilleen. Jos videokameraan tai muuhun kuvauslaitteesen on olemassa kaukosäädin, kannattaa käyttää sitä. Trikin onnistuminen on todennäköisempää, jos kameraan ei kosketa (kamera ei saa liikkua!).
- Kuvasta poistetaan katoava asia tai vaihdetaan se toiseen tai lisätään jokin uusi asia. Jos kohtauksessa on mukana ihmisiä, jotka eivät katoa, niin heidän täytyy pysyä liikkumattomina kunnes kamera jälleen käynnistetään.
- Kun kuvaus käynnistetään uudelleen (rec-nappi), kuvaaja huutaa ”käy”, mikä on merkki näyttelijöille jälleen liikkua. Kohtaus etenee loppuun tai seuraavaan katoamiseen/vaihtumiseen saakka, jolloin edellisen tapaan tallennus jälleen keskeytetään. Ajoitusten onnistuminen vaatii kuvaajan ja näyttelijöiden välistä saumatonta yhteistyötä ja keskittymistä.
- Viimeisen kuvatun kuvan jälkeen elokuva on valmis. Elokuvan kesto on noin 30 – 60 sekuntia.
Opettajalle
Aidompi, vuosisadan alun elokuville ominainen tunnelma saadaan aikaiseksi, kun mahdollisuuksien mukaan kamerasta asetetaan kuvasuhteeksi 4:3 ja mustavalkokuvaus päälle. Värit voi poistaa myös katseluvaiheessa säätämällä television tai videotykin värejä.
Ääntä ei tarvita, joten äänen voi katselun yhteydessä mykistää. Elokuvien katselun taustalla voidaan kuunnella musiikkia – mieluiten instrumentaalimusiikkia. Elokuviin voi soittaa myös livesäestyksen, jos luokassa on esimerkiksi piano.
Harjoitus voidaan kuvata myös iPadillä tai vastaavalla tablet-laittella. iPadillä elokuvan voi kuvata suoraan iMovie-ohjelmaan, missä värien vaihtaminen mustavalkoiseksi, kuvaustilanteen äänen poistaminen ja musiikin lisääminen käyvät helposti. Ohjelmassa voi myös parantaa otosten välistä jatkuvuutta eli stop trickin ajoitusta tiivistämällä videoleikkeitä alusta ja/tai lopusta.
Valmistuneiden elokuvien tarkasteluun ja analyysiin löytyy kysymyksiä Aikamatka elokuvaan -oppasta kohdasta ”Elokuvan magiaa”.