Elokuvaleikkaus

Ryhmän koko: 3-5 oppilasta

Perehdy elokuvaleikkauksen keksimiseen lukemalla siitä Aikamatka elokuvaan -oppasta tai etsimällä tietoa internetistä. Mitä tarkoittaa leikkaus? Mitä tarkoittaa otos? Mitä tarkoittaa kohtaus? Mikä on jatkuvuus? Mitä ovat elokuvaleikkauksen tehtävät? Mikä on lähikuvan tehtävä tai tehtävät? Miten elokuvaleikkauksen keksiminen vaikutti elokuvakerrontaan ja elokuvan tulevaisuuteen? Löydätkö jotain muuta kiinnostavaa tietoa aiheesta?

Valmistaudu kertomaan keräämäsi tiedot muille ryhmille. Tee lisäksi oma lyhytelokuva alla olevan ohjeen mukaan ja näytä se muille ryhmille.


1. Kolmen kuvan elokuva, missä on sekä ajallinen että tilallinen jatkuvuus

Aika: 2 x 45 min

Laitteisto:

 • iPad tai muu videokuvaa kuvaava laite (puhelin, videokamera)
 • jalusta (ei pakollinen, mutta suositeltava)
 • iMovie-ohjelma iPadille (ei pakollinen)

Kuvataan kohtaus, missä yksi tapahtuma esitetään yhdessä tilassa kolmella otoksella muodossa: 1. otos: yleiskuva => 2. otos: lähikuva => 3. otos: yleiskuva.

Ohjeet:

 1. Katso YouTubesta ennen oman elokuvan tekemistä G.A. Smithin elokuva Sick Kitten (1903)
 2. Suunnittele yksinkertainen tilanne kuvattavaksi tai kuvaa jokin todellinen tilanne
 3. Aseta videokamera tai muu tallennusväline (esim. iPad) jalustalle, jos mahdollista
 4. Valitse kuvakooksi yleiskuva tai kokokuva (kuva, jossa henkilö näkyy kokonaan) ja kuvakulmaksi neutraali silmäntaso
 5. Kameraa ei saa liikuttaa kuvaamisen aikana
 6. Tallenna tapahtumaa noin 15-20 sekuntia
 7. Pysäytä tallennus ja siirrä kameraa lähemmäksi kohdetta. Rajaa kohde poimimalla lähikuvaan jokin asia tilanteesta
 8. Käynnistä tallennus uudelleen ja kuvaa noin 10 sekuntia
 9. Pysäytä tallennus ja siirrä kamera alkuperäiseen paikkaan. Käynnistä tallennus ja kuvaa 15-20 sekuntia
 10. Elouvan kokonaiskesto noin 45 sekuntia

Opettajalle

Aidompi, vuosisadan alun elokuville ominainen tunnelma saadaan aikaiseksi, kun mahdollisuuksien mukaan kamerasta asetetaan kuvasuhteeksi 4:3 ja mustavalkokuvaus päälle. Värit voi poistaa myös katseluvaiheessa säätämällä television tai videotykin värejä.

Ääntä ei tarvita, joten äänen voi katselun yhteydessä mykistää. Elokuvien katselun taustalla voidaan kuunnella musiikkia – mieluiten instrumentaalimusiikkia. Elokuviin voi soittaa myös livesäestyksen, jos luokassa on esimerkiksi piano.

Harjoitus voidaan kuvata myös iPadillä tai vastaavalla tablet-laittella. iPadillä elokuvan voi kuvata suoraan iMovie-ohjelmaan, missä värien vaihtaminen mustavalkoiseksi, kuvaustilanteen äänen poistaminen ja musiikin lisääminen käyvät helposti.

Valmistuneiden elokuvien tarkasteluun ja analyysiin löytyy kysymyksiä Aikamatka elokuvaan -oppasta kohdasta ”Elokuvaleikkaus”.

 

Sivun alkuun
https://www.kulttuurivalve.fi/fi/lastenkulttuurikeskus/etusivu/http://www.koulukino.fi/https://elokuvapolku.kavi.fi/https://www.kavi.fi/https://ihmefilmi.fi/https://www.cined.eu/fihttp://mediametka.fi/https://filmkamraten.fi/https://www.oulufilmfestival.fi/http://www.lastenkulttuuri.fi/https://culture.hu/fi/helsinkihttps://www.samediggi.fi/skabma-elokuvakeskus/http://minedu.fi/etusivu