Katso Kokistulva karkkimaassa -elokuva
Kesto 1:53 min • Ikäraja • 1.–6. lk

Jatkotehtävä: Tehdään itse

Animaation maailma

Animaation avulla voidaan tehdä eläväksi asioita, jotka eivät itsestään liikkuisi tai toimisi, kuten paperista tehdyt hahmot tai vaikkapa lelut, kivet tai tuolit. Animaatio tarjoaa paljon tilaa mielikuvitukselle, koska animaation maailmassa ihan kaikki voi toimia juuri niin kuin tekijä haluaa.

Kokistulva karkkimaassa -elokuvassa tapahtumat sijoittuivat Karkkimaahan. Animaation tekijät ovat päättäneet itse, millaista Karkkimaassa on, ja mikä siellä on mahdollista ja totta.

Mitä muita ihan omanlaisia maailmoita keksitte? Mitkä asiat niissä ovat eri lailla kuin vaikkapa arkimaailmassamme? Keksi ja piirrä! Lopuksi esitellään omat maailmat muille tai ripustetaan piirustukset seinälle.

Tehtävän voi yhdistää kuvataiteen opetukseen ja toteuttaa vaikkapa maalaus-, rakentelu- tai kollaasitehtävänä. Esimerkiksi kierrätysmateriaaleista rakentelemalla voi saada aikaan näyttäviä lavastuksia.

Oma hahmo ja tarina

Suunnitellaan äsken kehiteltyyn maailmaan oma hahmo. Kolmiulotteiseen maailmaan hahmon voi tehdä muovailuvahasta. Piirustus- tai kollaasimaailmaan hahmon voi piirtää ja leikata irti paksusta paperista.

Kuvitelkaa, millaista oman hahmon elämä on? Mistä hän pitää, mitä pelkää? Entä mitä hän toivoo kaikkein eniten maailmassa? Kun hahmon luonne ja aikomukset ovat selvillä, suunnitellaan omaan maailmaan sijoittuva tarina, joka huipentuu johonkin kiperään tilanteeseen. Päättäkää myös, miten tilanne ratkeaa. Esitelkää tai näytelkää lopuksi keksimänne tarina muille ryhmille.

Jos projektiin on mahdollista käyttää enemmän aikaa, tarinoiden pohjalta voi toteuttaa myös oman leike- tai vaha-animaatioelokuvan. Jos animaatio kuvataan pääosin suoraan edestä tai ylhäältä yhdessä kuvassa, elokuvan huippukohtaa voi korostaa kuvaamalla tärkeän tapahtuman lähikuvassa.

Kokistulva karkkimaassa -leikeanimaatio on kuvattu ylhäältä päin. Taustat on tehty lattiaan tai pöytään kiinnitetylle suurelle kartongille, joihin piirretyt ja irti leikatut talot ja muut taustan elementit on kiinnitetty. Liikuteltavat hahmot on leikattu kartongista. Huomaatteko, kuinka monta eri maisemaa eli taustakartonkia elokuvassa on käytetty?


Tehtävät on laatinut Koulukino

Sivun alkuun
https://www.kulttuurivalve.fi/fi/lastenkulttuurikeskus/etusivu/http://www.koulukino.fi/https://elokuvapolku.kavi.fi/https://www.kavi.fi/https://ihmefilmi.fi/https://www.cined.eu/fihttp://mediametka.fi/https://filmkamraten.fi/https://www.oulufilmfestival.fi/http://www.lastenkulttuuri.fi/https://culture.hu/fi/helsinkihttps://www.samediggi.fi/skabma-elokuvakeskus/http://minedu.fi/etusivu