Koulujen elokuvaviikkoa vietti yli 180 000 lasta ja nuorta ympäri Suomen!

Valtakunnallista Koulujen elokuvaviikkoa vietettiin tänä vuonna 28.9.–4.10.2020. Koulujen elokuvaviikko on elokuvan teemaviikko 0.–9. luokille. Koko elokuvaviikon sisältö on kouluille tarjolla maksutta osoitteesta www.elokuvaviikko.fi.

Kuudetta kertaa järjestetyllä elokuvaviikolla tutustuttiin monipuolisesti elokuvataiteeseen ja -kulttuuriin. Oppilaat eri puolilla Suomea tekivät omia elokuvia ja opiskelivat tuttuja oppiaineita elokuvan kielellä. Jopa yli 180 000 lasta ja nuorta katseli elokuvaviikon ohjelmistossa olevia elokuvia verkon välityksellä omissa koululuokissaan!

“Yksi oppilas tuli vielä tunnin jälkeen kiittämään elokuvasta <3”

Elokuvaviikon ohjelmistossa oli muun muassa kotimaisia ja eurooppalaisia lasten- ja nuortenelokuvia, lyhytelokuvia ja lasten ja nuorten itse tekemiä elokuvia. Opettajilta saadun palautteen perusteella elokuvia katseltiin hiljaisuudessa ja ne herättivät luokissa keskustelua. Tarkoin valitut elokuvat käsittelivät muun muassa kiusaamista, ystävyyttä, lapsen sisäistä maailmaa, satuja, vakavaa sairautta ja kuolemaa.

Elokuvaviikko tuo elokuvan pedagogisen potentiaalin esiin kouluissa ja näyttää, että elokuva voi olla muutakin, kuin viihdettä. “Meillä on sellainen “vaatimaton” tavoite, että jokainen lapsi ja nuori Suomessa saisi laadukasta elokuvakasvatusta, heillä on siihen oikeus. Teemaviikko on oiva tapa saada opettajat tarttumaan elokuvakasvatukseen”, tiivistää elokuvaviikon koordinaattori Minea Taivalaho.

Elokuvaviikko jatkuu!

Alakouluille suunnatut elokuvat Lumikuningatar ja Iris ovat katsottavissa elokuvaviikon jälkeen huhtikuun 2021 loppuun asti ja Sininen tiikeri 20.10.2020 saakka. Elokuvaviikon sivusto on käytettävissä ympäri vuoden. Ensi vuonna elokuvaviikkoa vietetään 4.–10.10.2021.

Viikon vastuuorganisaatio on Oulun lastenkulttuurikeskuksessa toimiva Valveen elokuvakoulu.
Yhteistyökumppaneina toimivat Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI), Koulukino ry, IhmeFilmi ry ja CinEd-hanke, Finlandssvenskt filmcentrumin ja Walhalla ry:n Filmkamraten, Mediakasvatuskeskus Metka, Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto sekä Espoo Ciné ja Wrap!-hanke. Elokuvaviikkoa rahoittavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Oulun kaupunki.

Lisätiedot: Minea Taivalaho, koordinaattori, minea.taivalaho@ouka.fi

 

Vieritä sivua alaspäin nähdäksesi vuoden 2020 ohjelmiston kokonaisuudessaan. Osa elokuvista on vielä katsottavissa.

Koulujen elokuvaviikon ohjelmisto vuonna 2020

Minulla on Tiikeri (Suomi 1979, 16 min)

0.–2. luokat
Kerrostalon asukkailla on monenlaisia salaisuuksia: eräällä pojalla on oma tiikeri. Naapurissa taitaa kuitenkin asua myös muita jännittäviä kotieläimiä. Kotilaisen täti pitää naapuristoa silmällä, ja lopulta myös yläkerran leskirouvan ja naapurin poikamiehen salaisuudet paljastuvat. Minulla on tiikeri -animaatio sopii esi- ja alkuopetukseen.

Myyrän aarre (Suomi 2001, 10 min)

0.–2. luokat
Myyrän aarre kertoo ystävyydestä ja yhdessä jakamisesta. Yksinäinen myyrä toivoo aarteekseen ikiomaa tähteä. Eräänä iltana se näkee tähden putoavan metsään ja lähtee etsimään sitä. Matkalla se kohtaa muita eläimiä aarteineen: päästäiset ihailevat helminauhaa, saukko leikkii kultakolikoilla rantavedessä. Nuotion ympärillä istuva iloinen joukko pyytää myyrää liittymään seuraan, mutta myyrä etsii omaa aarrettaan pimenevästä metsästä. Kun se käsittää, ettei löydä etsimäänsä, se yrittää ryöstää toisilta heidän aarteensa. Lopulta myyrä ymmärtää, että oikea aarre ei olekaan kimaltava tähti vaan jotain tärkeämpää. Elokuva sopii esi- ja alkuopetukseen.

Sininen tiikeri (Tšekki 2012, 92 min)

3.–6. luokat
Kaupunkia hallitsee pirullinen pormestari. Vaikuttaa siltä, että sininen tiikeri on ainoa asia, joka voi pelastaa vanhan kasvitieteellisen puutarhan purku-uhalta ja korvaamiselta viihdekeskukseksi. Elokuvan henkilöt Johanka ja Matyas suojelevat tiikeriä pormestarin ja hänen kätyriensä pahoilta hampailta ja pelastavat puutarhan.

Supa Modo (Saksa/Kenia 2018, 74 min)

3.–6. luokat
Berlinalen Generation-sarjassa valloittanut Supa Modo (Saksa, Kenia 2018) kertoo supersankareita ihailevasta Jo-tytöstä, jonka elämää varjostaa vakava sairaus. Sairaalasta kotiutettu Jo ei viihdy vuodelevossa, ja isosiskonsa kannustamana tyttö heittäytyy supersankarin rooliin. Koko suurisydäminen kyläyhteisö ryhtyy tukemaan mielikuvituksen voimalla eteneviä leikkejä. Koskettava elokuva riipaisee, mutta myös voimaannuttaa surun hetkellä. Teemoiltaan Supa Modoa suositellaan yli 10-vuotiaille.

Se uus tyyppi (Ranska 2015, 80 min)

7.–9. luokat
Pariisiin muuttanut 13-vuotias Benoît joutuu aloittamaan uudessa koulussa ja joutuu heti luokan kovisten silmätikuksi. Tarina näyttää kääntyvän nousuun, kun hän tutustuu toiseen tulokkaaseen, nättiin ruotsalaistyttöön: ilmassa on orastava ystävyys ja ehkä pääsy sisäpiiriin. Lopulta Benoît löytää ne parhaimmat tyypit luokkayhteisön hyljeksityistä. Draamakomedia Se uus tyyppi ei sorru perinteiseen pintatarinaan, jossa päädytään vastoinkäymisten kautta siistimpien tyyppien jengiin. Päin vastoin, elokuvassa kyseenalaistetaan luokkayhteisön sosiaalinen hierarkia ja nokkimisjärjestys. Elokuvaa suositellaan yli 13-vuotiaille.

Antboy (Danmark 2013, 77 minuter)

Årskurserna 3–6
Pelle är en alldeles supervanlig 12-årig kille som är förtjust i Amanda som går i samma klass. Hans problem är att han skulle vilja närma sig henne, men vet inte hur han ska göra då hon inte ens märkt att han går i samma klass. Allt förändras då en myra biter Pelle och han får superkrafter och förvandlas till ANTBOY! Då den förfärlige Loppmannen far iväg med Amanda gäller det för Antboy att uträtta ett hjältedåd och rädda henne.

Lumikuningatar (Suomi 1986, 88 min)

1.–6. luokat
H.C. Andersenin samannimiseen teokseen perustuva elokuva kertoo Kertun matkasta Kain luokse lumoavan Lumikuningattaren valtakuntaan. Lumikuningatar hamuaa viimeistä Vihreää Kiveä kruunuunsa voidakseen hallita koko maailmaa, mutta hän voi saavuttaa herruuden vasta Kain avustuksella. Ystävästään huolestunut Kerttu lähtee pitkälle ja vaarojen täyteiselle matkalle, löytääkseen ystävänsä tykö ja viedäkseen tämän takaisin kotiin. Kertun tarina muuttuu nuoren tytön kasvutarinaksi ja matkaksi aikuisuuteen.

Iris (Suomi 2011, 85 min)

2.–7. luokat
Eletään vuotta 1890. Iris on kahdeksanvuotias ja asuu kuvataiteilijaäitinsä Esterin kanssa Tukholmassa. Iriksen isä on kuollut. Iris on jo pitkään odottanut, että pääsisi lähtemään äitinsä kanssa Pariisiin, tämän näyttelyn avajaisiin, mutta joutuukin pettymyksekseen jäämään kotiin. Ja kun lastenvahtisuunnitelmatkaan eivät toteudu toivotulla tavalla, viedään Iris kiireellä Ahvenanmaalle paikkaan, josta Iris ei tiedä mitään, mutta jossa hän saa selville juurensa ja jossa hänestä kasvaa lapsi, jota hän ei ole koskaan ollut. Iris taistelee löytääkseen paikkansa tässä uudessa ympäristössä.

KAVIn kotimaiset klassikot

3.–9. luokat
Ympäri vuoden kouluissa katsottavia kotimaisia klassikoita ovat Pekka ja Pätkä puistotäteinä, Pekka ja Pätkä lumimiehen jäljillä, Pikku Ilona ja hänen karitsansa, Pojat, Komisario Palmun erehdys, Valkoinen peura ja Käpy selän alla.

Lasten ja nuorten tekemät lyhytelokuvat

1.–6. luokat
Kokonaisuudessa on mukana kuusi lasten ja nuorten tekemää lyhytelokuvaa oppimateriaaleineen. Osaisiko teidänkin luokka tehdä itse elokuvan?

Kuvailutulkatut ja tekstitetyt lyhytelokuvat

1.–6. luokat
Kokonaisuudessa on mukana kaksi kuvailutulkattua ja suomeksi tekstitettyä lasten tekemää lyhytelokuvaa oppimateriaaleineen.

Ohjaaja Oskari Sipolan ja näyttelijä Mimosa Willamon etäkouluvierailu

Kutsu elokuva-alan nuoret tähdet koululuokkaasi 29.9. klo 13–14! Vierailu toteutetaan livestriiminä ja se on suunnattu yläkouluille. Oskarille ja Mimosalle voi lähettää etukäteen kysymyksiä verkkolomakkeella. Antaa palaa!

Elokuvaviikon kotitehtävät

Askartele animaatiohärveleitä, tee matka avaruuteen tai tutustu jännittäviin elokuvatrikkeihin. Elokuvaviikon kotitehtävät soveltuvat itsenäiseen opiskeluun.