Elokuva kuuluu kouluun!

Kaikille kouluille avointa ja maksutonta Koulujen elokuvaviikkoa vietetään jälleen valtakunnallisesti 28.9.–2.10.2020! Viikon aikana kouluille tarjotaan verkon kautta mieleenpainuvia elokuvaelämyksiä, kaikkiin eri oppiaineisiin sopivia kamerakynätehtäviä ja vinkkejä oman elokuvan tekemiseen omassa luokassa. Tänä vuonna mukaan kutsutaan myös esi- ja alkuopetuksen ryhmät sekä ruotsinkieliset koulut! Elokuvaviikkoon osallistuminen on oiva tapa tarjota laadukasta ja monipuolista elokuvakasvatusta omalle luokalle. Kaikki sisällöt ovat maksuttomia ja ne löytyvät kootusti osoitteesta elokuvaviikko.fi.

Tunteita ja tiikereitä

Tarjolla on lyhyitä animaatioelokuvia sekä lasten ja nuorten tekemiä lyhytelokuvia pienimmille oppijoille. 3.–6. luokille esitetään upea ja tunteisiin pureutuva Supa Modo (Saksa/Kenia 2018, 74 min), maaginen Sininen tiikeri (Tšekki 2012, 92 min) sekä kotimaiset helmet Lumikuningatar (1986, 88 min) ja Iris (2011, 74 min). Ruotsinkielisille 3.–6. luokille tarjolla on Antboy (Tanska 2013, 77 min). Yläkouluikäiset pääsevät katsomaan nuorten välisistä suhteista kertovan draamakomedian Se uus tyyppi (Ranska 2015, 80 min). Elokuvaviikolla voi katsoa myös aiemmilta vuosilta tuttuja kotimaisia klassikkoelokuvia.

Osa elokuvista on katsottavissa vain elokuvaviikon ajan ja opettajan tulee tilata katsomista varten salasana. Salasanalomake ja tarkemmat esitystiedot löytyvät jokaisen elokuvan yhteydestä. Tutustu elokuvaviikon ohjelmistoon kootusti vierittämällä tätä sivua alaspäin.

Elokuvantekijöiden virtuaalivierailu kaikkiin yläkouluihin!

Tiistaina 29.9. klo 13–14 elokuvaviikko tuo yläkouluihin elokuvantekijöiden kouluvierailun livestriiminä! Elokuva-alan kotimaiset tähdet ohjaaja Oskari Sipola ja näyttelijä Mimosa Willamo kertovat työstään ja vastailevat kysymyksiin livenä! Oskarille ja Mimosalle voi lähettää etukäteen kysymyksiä verkkolomakkeen kautta.

Elokuvaviikko on saavutettava

Yleisön pyynnöstä huippusuosituista lasten ja nuorten tekemistä lyhytelokuvista on tuotettu kaksi kuvailutulkattua ja tekstitettyä versiota. Myös etäopetuksessa olevat oppilaat voivat osallistua elokuvaviikkoon katsomalla elokuvia ja tekemällä vaikkapa elokuvaviikon toiminnallisia kotitehtäviä!

På Svenska

Skolornas filmvecka är en kostnadsfri temavecka kring filmfostran, som riktar sig till alla grundskolor i Finland. Filmveckan firas nationellt den 28.9-2.10 2020. I år är samarbetar filmveckan med svenskspråkiga Filmkamraten och erbjuder på så sätt, för första gången, också svenskspråkigt filmpedagogiskt material! Årskurserna 3–6 kan via Filmkamraten se och jobba med filmen Antboy. Både filmen och det skojiga filmpedagogiska materialet, som också det är i filmform, finns på nätet och är gratis att använda.

Viikon vastuuorganisaatio on Oulun lastenkulttuurikeskuksessa toimiva Valveen elokuvakoulu. Yhteistyökumppaneina toimivat Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) Elokuvapolku, Koulukino ry, IhmeFilmi ry ja CinEd-hanke, Finlandssvenskt filmcentrumin ja Walhalla ry:n Filmkamraten, Mediakasvatuskeskus Metka, Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto sekä Espoo Ciné ja Wrap!-hanke. Elokuvaviikkoa rahoittavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Oulun kaupunki. 

Lisätiedot: Minea Taivalaho, koordinaattori, minea.taivalaho@ouka.fi

Vieritä sivua alaspäin nähdäksesi ohjelmiston kokonaisuudessaan.

Koulujen elokuvaviikon ohjelmisto vuonna 2020

Minulla on Tiikeri (Suomi 1979, 16 min)

0.–2. luokat
Kerrostalon asukkailla on monenlaisia salaisuuksia: eräällä pojalla on oma tiikeri. Naapurissa taitaa kuitenkin asua myös muita jännittäviä kotieläimiä. Kotilaisen täti pitää naapuristoa silmällä, ja lopulta myös yläkerran leskirouvan ja naapurin poikamiehen salaisuudet paljastuvat. Minulla on tiikeri -animaatio sopii esi- ja alkuopetukseen.

Myyrän aarre (Suomi 2001, 10 min)

0.–2. luokat
Myyrän aarre kertoo ystävyydestä ja yhdessä jakamisesta. Yksinäinen myyrä toivoo aarteekseen ikiomaa tähteä. Eräänä iltana se näkee tähden putoavan metsään ja lähtee etsimään sitä. Matkalla se kohtaa muita eläimiä aarteineen: päästäiset ihailevat helminauhaa, saukko leikkii kultakolikoilla rantavedessä. Nuotion ympärillä istuva iloinen joukko pyytää myyrää liittymään seuraan, mutta myyrä etsii omaa aarrettaan pimenevästä metsästä. Kun se käsittää, ettei löydä etsimäänsä, se yrittää ryöstää toisilta heidän aarteensa. Lopulta myyrä ymmärtää, että oikea aarre ei olekaan kimaltava tähti vaan jotain tärkeämpää. Elokuva sopii esi- ja alkuopetukseen.

Sininen tiikeri (Tšekki 2012, 92 min)

3.–6. luokat
Kaupunkia hallitsee pirullinen pormestari. Vaikuttaa siltä, että sininen tiikeri on ainoa asia, joka voi pelastaa vanhan kasvitieteellisen puutarhan purku-uhalta ja korvaamiselta viihdekeskukseksi. Elokuvan henkilöt Johanka ja Matyas suojelevat tiikeriä pormestarin ja hänen kätyriensä pahoilta hampailta ja pelastavat puutarhan.

Supa Modo (Saksa/Kenia 2018, 74 min)

3.–6. luokat
Berlinalen Generation-sarjassa valloittanut Supa Modo (Saksa, Kenia 2018) kertoo supersankareita ihailevasta Jo-tytöstä, jonka elämää varjostaa vakava sairaus. Sairaalasta kotiutettu Jo ei viihdy vuodelevossa, ja isosiskonsa kannustamana tyttö heittäytyy supersankarin rooliin. Koko suurisydäminen kyläyhteisö ryhtyy tukemaan mielikuvituksen voimalla eteneviä leikkejä. Koskettava elokuva riipaisee, mutta myös voimaannuttaa surun hetkellä. Teemoiltaan Supa Modoa suositellaan yli 10-vuotiaille.

Se uus tyyppi (Ranska 2015, 80 min)

7.–9. luokat
Pariisiin muuttanut 13-vuotias Benoît joutuu aloittamaan uudessa koulussa ja joutuu heti luokan kovisten silmätikuksi. Tarina näyttää kääntyvän nousuun, kun hän tutustuu toiseen tulokkaaseen, nättiin ruotsalaistyttöön: ilmassa on orastava ystävyys ja ehkä pääsy sisäpiiriin. Lopulta Benoît löytää ne parhaimmat tyypit luokkayhteisön hyljeksityistä. Draamakomedia Se uus tyyppi ei sorru perinteiseen pintatarinaan, jossa päädytään vastoinkäymisten kautta siistimpien tyyppien jengiin. Päin vastoin, elokuvassa kyseenalaistetaan luokkayhteisön sosiaalinen hierarkia ja nokkimisjärjestys. Elokuvaa suositellaan yli 13-vuotiaille.

Antboy (Danmark 2013, 77 minuter)

Årskurserna 3–6
Pelle är en alldeles supervanlig 12-årig kille som är förtjust i Amanda som går i samma klass. Hans problem är att han skulle vilja närma sig henne, men vet inte hur han ska göra då hon inte ens märkt att han går i samma klass. Allt förändras då en myra biter Pelle och han får superkrafter och förvandlas till ANTBOY! Då den förfärlige Loppmannen far iväg med Amanda gäller det för Antboy att uträtta ett hjältedåd och rädda henne.

Lumikuningatar (Suomi 1986, 88 min)

1.–6. luokat
H.C. Andersenin samannimiseen teokseen perustuva elokuva kertoo Kertun matkasta Kain luokse lumoavan Lumikuningattaren valtakuntaan. Lumikuningatar hamuaa viimeistä Vihreää Kiveä kruunuunsa voidakseen hallita koko maailmaa, mutta hän voi saavuttaa herruuden vasta Kain avustuksella. Ystävästään huolestunut Kerttu lähtee pitkälle ja vaarojen täyteiselle matkalle, löytääkseen ystävänsä tykö ja viedäkseen tämän takaisin kotiin. Kertun tarina muuttuu nuoren tytön kasvutarinaksi ja matkaksi aikuisuuteen.

Iris (Suomi 2011, 85 min)

2.–7. luokat
Eletään vuotta 1890. Iris on kahdeksanvuotias ja asuu kuvataiteilijaäitinsä Esterin kanssa Tukholmassa. Iriksen isä on kuollut. Iris on jo pitkään odottanut, että pääsisi lähtemään äitinsä kanssa Pariisiin, tämän näyttelyn avajaisiin, mutta joutuukin pettymyksekseen jäämään kotiin. Ja kun lastenvahtisuunnitelmatkaan eivät toteudu toivotulla tavalla, viedään Iris kiireellä Ahvenanmaalle paikkaan, josta Iris ei tiedä mitään, mutta jossa hän saa selville juurensa ja jossa hänestä kasvaa lapsi, jota hän ei ole koskaan ollut. Iris taistelee löytääkseen paikkansa tässä uudessa ympäristössä.

KAVIn kotimaiset klassikot

3.–9. luokat
Ympäri vuoden kouluissa katsottavia kotimaisia klassikoita ovat Pekka ja Pätkä puistotäteinä, Pekka ja Pätkä lumimiehen jäljillä, Pikku Ilona ja hänen karitsansa, Pojat, Komisario Palmun erehdys, Valkoinen peura ja Käpy selän alla.

Lasten ja nuorten tekemät lyhytelokuvat

1.–6. luokat
Kokonaisuudessa on mukana kuusi lasten ja nuorten tekemää lyhytelokuvaa oppimateriaaleineen. Osaisiko teidänkin luokka tehdä itse elokuvan?

Kuvailutulkatut ja tekstitetyt lyhytelokuvat

1.–6. luokat
Kokonaisuudessa on mukana kaksi kuvailutulkattua ja suomeksi tekstitettyä lasten tekemää lyhytelokuvaa oppimateriaaleineen.

Ohjaaja Oskari Sipolan ja näyttelijä Mimosa Willamon etäkouluvierailu

Kutsu elokuva-alan nuoret tähdet koululuokkaasi 29.9. klo 13–14! Vierailu toteutetaan livestriiminä ja se on suunnattu yläkouluille. Oskarille ja Mimosalle voi lähettää etukäteen kysymyksiä verkkolomakkeella. Antaa palaa!

Elokuvaviikon kotitehtävät

Askartele animaatiohärveleitä, tee matka avaruuteen tai tutustu jännittäviin elokuvatrikkeihin. Elokuvaviikon kotitehtävät soveltuvat itsenäiseen opiskeluun.