Koulujen elokuvaviikon ohjelmisto vuonna 2022

Koulujen elokuvaviikon elokuvaohjelmisto on julkaistu vuodelle 2022. Elokuvien kaikki lisätiedot, katselulinkit ja oppimateriaali julkaistaan syyskuun aikana.

Viikon aikana kouluille tarjotaan verkon kautta mieleenpainuvia elokuvaelämyksiä, kaikkiin eri oppiaineisiin suunniteltuja kamerakynätehtäviä sekä konkreettisia ohjeistuksia elokuvan tekemiseen omassa luokassa. Elokuvaviikkoon voi osallistua monella tavalla ja omaan opetukseen voi valita sopivat tehtävät.

 

Tutkitaan-osio

Oppiaineiden tehtävät

Käytä videokameraa ajattelun, havainnoinnin, itseilmaisun ja tutkimisen välineenä. Kamerakynätyöskentely voidaan yhdistää helposti kouluopetukseen, jopa jokaiseen koulussa opetettavaan oppiaineeseen.

Elokuvaviikon kotitehtävät

Askartele animaatiohärveleitä, tee matka avaruuteen tai tutustu jännittäviin elokuvatrikkeihin. Elokuvaviikon kotitehtävät soveltuvat itsenäiseen opiskeluun 0.–9.-luokkalaisille.

Vi undersöker

Utgångspunkten för kamerapennans pedagogik är en tanke om att videokameran är ett verktyg som liknar den mer traditionella pennan. I skolan kan kamerapennans pedagogik användas bland annat för att främja inlärning genom att handleda barn att använda teknologi och mediekunskaper för sina iakttagelser eller för självuttryck.

 


 

Koetaan-osio

Leo ja Fred (Unkari 1984, 14 min)

0.–2. luokat

© Kecskemétfilm

Leo ja Fred -lyhytanimaatiot sijoittuvat kiertävään sirkukseen, jossa elää yhdessä Leo-leijona ja hänen leijonankesyttäjänsä Fred. Tarinoissa tavataan myös muita sirkustaiteilijoita; klovneja, eläimiä, trapetsitaiteilijoita ja voimamiehiä. Leo ja Fred kohtaavat monenlaisia haasteita, joista he selviävät yksin, yhdessä ja muiden avustuksella. Animaatiot sopivat varhaiskasvatukseen sekä esi- ja alkuopetukseen. Elokuvan tarjoaa Liszt-instituutti – Unkarin kulttuurikeskus Helsinki.

 

Minulla on Tiikeri (Suomi 1979, 16 min)

0.–2. luokat

Piirretty tiikeri halaa poikaa

Kerrostalon asukkailla on monenlaisia salaisuuksia: eräällä pojalla on oma tiikeri. Naapurissa taitaa kuitenkin asua myös muita jännittäviä kotieläimiä. Kotilaisen täti pitää naapuristoa silmällä, ja lopulta myös yläkerran leskirouvan ja naapurin poikamiehen salaisuudet paljastuvat. Minulla on tiikeri -animaatio sopii esi- ja alkuopetukseen. Elokuvan tarjoaa Kavin Elokuvapolku.

 

Myyrän aarre (Suomi 2001, 10 min)

0.–2. luokat

Myyrän aarre kertoo ystävyydestä ja yhdessä jakamisesta. Yksinäinen myyrä toivoo aarteekseen ikiomaa tähteä. Eräänä iltana se näkee tähden putoavan metsään ja lähtee etsimään sitä. Matkalla se kohtaa muita eläimiä aarteineen: päästäiset ihailevat helminauhaa, saukko leikkii kultakolikoilla rantavedessä. Nuotion ympärillä istuva iloinen joukko pyytää myyrää liittymään seuraan, mutta myyrä etsii omaa aarrettaan pimenevästä metsästä. Kun se käsittää, ettei löydä etsimäänsä, se yrittää ryöstää toisilta heidän aarteensa. Lopulta myyrä ymmärtää, että oikea aarre ei olekaan kimaltava tähti vaan jotain tärkeämpää. Elokuva sopii esi- ja alkuopetukseen. Elokuvan tarjoaa Kavin Elokuvapolku.

 

Dans på tunn is – Tanssi heikolla jäällä (Suomi 2017, 30 min)

1.–9. luokat

© 2017 Cineparadiso Oy

Tanssi heikolla jäällä kertoo 12-vuotiaasta Felix-pojasta, joka jää jouluna yksin, kun hänen vanhempansa matkustavat Intiaan. Felix päätyy vasten tahtoaan jäätelönmyyjäksi autiolle uimastadionille, jossa uima-altaan pintakin on jäätynyt umpeen. Mutta uimastadion ei olekaan täysin autio. Felix kohtaa kirjavan ryhmän oman onnensa nojassa olevia ei-toivottuja ihmishahmoja – näiden joukossa on myös pakolaistyttö nimeltä Fakira, jonka vanhemmat ovat kuolleet pommi-iskussa Syyriassa. Elokuvan tarjoaa IhmeFilmi ry.

 

Tassu (Unkari 2014, 92 min)

3.–6. luokat

Raitiovaunun sähköasentajana toimiva Zoltán Fehér oli aikoinaan menestynyt koirankasvattaja. Eräänä päivänä hänen ystävänsä pyytää häneltä apua löytämänsä huonostikäyttäytyvän koiranpennun kanssa. Zoltánia pyydetään ottamaan koira mukaansa, mutta hän ei koe pystyvänsä huolehtimaan villistä pennusta. Lopulta hän päättää ottaa huono-onnisen Tassu-pennun ja kouluttaa siitä todellisen pelastuskoiran. Kun kaupungissa katoaa pieni poika, Zoltán uskoo Tassun hyvän vainunenän olevan avuksi. Ystäviensa kanssa he muodostavat pelastusryhmän, joka pelastaa monien ihmisten hengen. Elokuvan tarjoaa Liszt-instituutti – Unkarin kulttuurikeskus Helsinki.

 

Pöllömetsän pelastajat (Viro 2018, 90 min)

3.–6. luokat

Koulujen elokuvaviikko. Pöllömetsän pelastajat -elokuva Oulun kansainvälisen lasten- ja nuortenelokuvien festivaalilta..

Ahne metsänomistaja uhkaa kaataa lumisen Pöllömetsän ja jättää eläimet kodittomiksi. Maatilalle joulun viettoon tullut 10-vuotias Eia uusine ystävineen päättää pistää kampoihin, ja salaperäinen pöllö saattaa olla ratkaisun avain. Lämminhenkinen koko perheen elokuva vie joulun tunnelmaan. Elokuvan tarjoaa Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali.

 

På svenska: Iris (Finland 2011, 74 minuter)

Årskurserna 3–6

Året är 1890. Iris, 8 år, bor med sin konstnärsmamma Ester i Stockholm. Iris är lillgammal och världsvan. Hon trivs som fisken i vattnet bland mammans konstnärsvänner. Nu väntar hon på det stora äventyret: Esters vernissage i Paris. Avresedagen får Iris till sin fasa veta att hon inte ska följa med. Då de tilltänkta barnvakterna får förhinder förs hon med postbåt iväg till det för henne obekanta Åland. Filmkamraten erbjuder filmen.

 

Raparperimehua (Alankomaat 2014, 70 min)

4.–6. luokat

Koulujen elokuvaviikko. Raparperimehua-elokuva.

12-vuotiaan pojan Siemin vanhemmat ovat eronneet, mutta hänen isänsä Rik löytää taas uuden rakkauden muutamien yritysten jälkeen. Rik muuttaa päätä pahkaa asumaan yhteen uuden rakkautensa Toscan kanssa. Saman katon alle muuttavat myös Siem ja Toscan tytär Winnie. Rikin ja Toscan tuore parisuhde alkaa pian rakoilla häävalmisteluiden keskellä ja neuvokkaat Siem ja Winnie keksivät suunnitelman pitää uusioperheensä kasassa. Aikaisempia eroja on ollut jo liikaa. Lapset ryhtyvätkin kuvaamaan omatekoista elokuvaa siitä kuinka parisuhde saadaan toimimaan! Elokuvan tarjoaa Kavin Elokuvapolku.

 

Näkymätön Elina (Suomi/Ruotsi 2003, 77 min)

4.–9. luokat

Isänsä menettänyt kymmenenvuotias Elina joutuu koulussa tiukan opettajattaren silmätikuksi. Ruotsin kieltä vaaliva ja tiukkaa kuria ylläpitävä opettaja rankaisee poikaa, joka sääntöjen vastaisesti puhuu koulussa suomea. Myös Elina saa osansa rangaistuksesta puolustaessaan poikaa. Kun Elina ei suostu käyttäytymään opettajattaren vaatimusten mukaisesti, tämä alkaa suhtautumaan Elinaan kuin näkymättömään. Elina kuljettaa surunsa suolle, jossa hän tuntee isänsä läsnäolon ja tuntee olevansa turvassa. Elokuva on valmistettu suomalais-ruotsalaisena yhteistuotantona. Oppimateriaalit ovat suomeksi ja ruotsiksi. Elokuvan tarjoaa Kavin Elokuvapolku.

 

Valasratsastaja (Uusi-Seelanti 2002, 103 min)

4.–9. luokat

Valasratsastaja – tyttö seisoo vedessä

Niki Caron ohjaama Valasratsastaja pohjautuu maorikirjailija Witi Ihimaeran samannimiseen romaaniin vuodelta 1987. Valasratsastaja on paitsi kertomus alkuperäiskansan kulttuurista nykymaailmassa, myös nuoren tytön kehityskertomus sekä tarina sukupolvien välisen kuilun umpeen kuromisesta ja perinteiden väistämättömästä tarpeesta mukautua nykyaikaan. Elokuvan tarjoaa Kavin Elokuvapolku.

 

KAVIn kotimaiset klassikot

3.–9. luokat

Ympäri vuoden kouluissa katsottavia kotimaisia klassikoita ovat Pekka ja Pätkä puistotäteinä, Pekka ja Pätkä lumimiehen jäljillä, Pikku Ilona ja hänen karitsansa, Pojat, Komisario Palmun erehdys, Valkoinen peura ja Käpy selän alla. KAVI:n klassikkoelokuvista voi myös tiedustella koulunäytöksiä esitettäväksi oman alueen elokuvateatteriin.

 

Lasten ja nuorten tekemät lyhytelokuvat

1.–6. luokat

Kokonaisuudessa on mukana kuusi lasten ja nuorten tekemää lyhytelokuvaa oppimateriaaleineen. Lasten tekemissä elokuvissa nähdään sekä huumoria, että arjen kokemuksiin pohjautuvaa tarkastelua. Elokuvien tekijöiden terveisissä kannustetaan tekemään elokuvia itse. Osaisiko teidänkin luokkanne tehdä elokuvan?

 

Kuvailutulkatut ja tekstitetyt lyhytelokuvat

1.–6. luokat
Kokonaisuudessa on mukana Max the Waxin avaruusseikkailu – sekä Pelin sisällä -elokuvat, jotka on kuvailutulkattu ja tekstitetty suomeksi. Elokuviin löytyy oppimateriaalit.

 


 

Tehdään-osio

Etäkouluvierailu

7.–9. luokat
Kutsu elokuva-alan ammattilaiset Jenny Dahlström ja Anni Iikkanen koululuokkaasi tiistaina 4.10. klo 10.15–11.00! Vierailu toteutetaan livestriiminä ja se on suunnattu yläkouluille. Vierailun aikana vierailijat vastaavat nuoria askarruttaviin kysymyksiin elokuvista ja elokuva-alasta. Kysymyksiä voi lähettää ennakkoon tai suorana kouluvierailun chatissa. Etäkouluvierailun toteuttaa Mediakasvatuskeskus Metka.

Uudet lukutaidot -videokilpailu

1.–9. luokat
Uudet lukutaidot -videokilpailuun haetaan innostavia ja uusia tapoja oppia mediataitoja, ohjelmointiosaamista tai tieto- ja viestintäteknologian osaamista. Kilpailuteoksia voi lähettää 3.10. alkaen. Osallistu luokkanne kanssa kilpailuun ja voita upeita palkintoja!

Tunnetaitotyöpaja / Verkstad för emotionella färdigheter

1.–9. luokat
Työpajassa kuvataan pienryhmissä videoita, joissa ihmiset ovat tunteiden vallassa. Tunnetaitoja harjoittavan työpajan avulla tunnistetaan ja tulkitaan tunteita.

Elokuvatrikkipaja / Trickfilmer

1.–9. luokat
Yksinkertaisia elokuvatrikkejä eli tehosteita voi helposti tehdä pelkän videokameran avulla. Työpajassa niin aloittelevat elokuvantekijät kuin jo hieman pidemmälle ehtineet konkarit pääsevät kokeilemaan hauskoja kuvallisia illuusioita. Kun valjastaa käyttöönsä runsaasti mielikuvitusta ja luovutta, voi lopputulos olla huikea trikki, jota muut katsovat suu auki ihmetellen.

Lasten uutiset

0.–6. luokat
Työpaja on suunniteltu kehittämään lapsen vaikuttamis- ja ilmaisutaitoja. Työpajassa tutustutaan uutisten rakenteeseen ja opetellaan erilaisia uutiskriteerejä. Lapsi pääsee itse kokeilemalla sukeltamaan uutisten maailmaan sekä tutkimaan elinpiiriään.

Kaikki työpajat

0.–9. luokat
Laajasta valikoimasta työpajoja on mahdollisuus valita juuri omalle ryhmälle sopiva tapa tehdä itse elokuvia. Työpajoja ovat Elokuvakerronan aakkoset, Tubettamisen ABC, Lyhytelokuvatyöpaja, Hittivideo-musiikkivideotyöpaja, Kaupunkisinfoniatyöpaja, Animaatioharjoituksia, Animaatiotyöpaja sekä Sirkusanimaatiopaja.

Sivun alkuun
https://www.kulttuurivalve.fi/fi/lastenkulttuurikeskus/etusivu/http://www.koulukino.fi/https://elokuvapolku.kavi.fi/https://www.kavi.fi/https://ihmefilmi.fi/https://www.cined.eu/fihttp://mediametka.fi/https://filmkamraten.fi/https://www.oulufilmfestival.fi/http://www.lastenkulttuuri.fi/https://culture.hu/fi/helsinkihttps://www.samediggi.fi/skabma-elokuvakeskus/http://minedu.fi/etusivu