Katso Valkoinen peura -elokuva
Kesto 74 min • Ikäraja 7 • 7.–9. lk

Lappi ja saamelaisuus

Elokuvan toteuttamisessa pyrittiin jossakin määrin kansatieteelliseen tarkkuuteen, joskin esim. kosinta- ja hääkuvaukset ovat yhdistelmä 3–4 eri alueen saamelaiskulttuurin aineksista, jotta häistä saatiin eksoottisemmat. T.I. Itkosen kirjoissa Suomen lappalaiset I–II (vuodelta 1948) kerrotaan seikkaperäisesti saamelaisten häätavoista ja elokuvaan on sieltä otettu monet vuorosanatkin suoraan.

Saamelaisuus

Saamelaisten ilmiasua on jäljitelty pukuja ja rumpuja myöten, joten katsojan, joka ei tunne saamelaiskulttuuria, on helppo pitää elokuvan antamaa saamelaiskuvaa määrätyssä mielessä totuuden mukaisena. Kylän asukkaat näyttävät käyttävän monenlaisia saamen pukuja, joten herää kysymys, missähän tämä pieni kylä sijaitsee.

Sámi gákti eli saamen puku on saamelaisten kansallisista tunnuksista näkyvin. Puvun mallit vaihtelevat alueittain. Mallit, värit ja koristenauhojen sommittelu kertovat kantajansa saamelaisryhmän, usein suvunkin.

Lähteenä käytetty Jorma Lehtolan kirjaa Lailasta Lailaan – Tarinoita elokuvien sitkeistä lappalaisista.

Oppimateriaalin on tuottanut Tarja Porsanger, Alkuperäiskansojen elokuvakeskus Skábma.

 

Lappi ja saamelaisuus -tehtävä on alunperin julkaistu Koulukinon nettisivuilla.

Sivun alkuun
http://www.kulttuurivalve.fi/http://www.koulukino.fi/https://www.kavi.fi/http://www.lastenkulttuuri.fi/https://www.cined.eu/fihttps://ihmefilmi.fi/https://filmkamraten.fi/https://www.espoocine.fi/2020/fi/wrap-elokuvathttps://www.espoocine.fi/https://www.oulufilmfestival.fi/http://mediametka.fi/http://minedu.fi/etusivu
Elokuvaviikko