Katso elokuva Elokuvapolulla
Kesto 103 min • Ikäraja 7 • 4.–9. lk

Valasratsastaja

Elokuvan katsominen vaatii salasanan, jonka pystyt tilaamaan Elokuvapolun sivulta. Salasana lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.


Valasratsastajan tarina sijoittuu Whangaraan, Uuden-Seelannin itärannikolle, jonka asukkaat maorit uskovat polveutuvansa Paikeasta eli valasratsastajasta. Muinaisen mytologian mukaan joillakin poikkeuksellisilla ihmisillä on kyky puhua valaiden kanssa. Valaiden hyvinvointi kertoo koko maailman hyvinvoinnista.

Valasratsastaja kertoo Paikea-tytön ja samalla hänen perheensä kohtaloista. Tyttö syntyy kylänvanhimman, Koron, esikoispojan esikoiseksi, josta odotetaan rapistuvan, autioituvan kylän pelastajaa. Äiti ja kaksosveli kuolevat synnytyksessä, eikä tyttövauva kelpaa isoisän mielestä kylän johtajan tehtävään. Tytölle ei varsinkaan olisi saanut antaa pojan nimeä, erityisesti kun Paikea on pyhä sankari, esi-isistä tärkeimpiä. Isoisä ei voi mitään, sillä Paikea saa nimensä äidin viimeisen toiveen mukaan. Pain isä pakenee tilannetta, ja tyttö jää isovanhempien kasvatettavaksi. Hän saavuttaa isoisän kiintymyksen, mutta välit tulehtuvat, kun tyttö haluaisi tämän kouluttavan hänet johtajaksi eikä Paikeaa oteta mukaan miesten oppiin. Mutta kun valaat alkavat kärsiä, koko kylän on tehtävä yhteistyötä. Tyttö ottaa perintöönsä kuuluvan vastuun, nousee ratkaisijan osaan ja lunastaa paikkansa vaikuttavalla tavalla.


Oppimateriaalin teemoja: Elokuvakerronta ja symbolit, perinteet ja sukupuut, sukupuoliroolit, maorit, valaat ja Uusi-Seelanti.
Oppimateriaalin tehtävät on suunniteltu alakoulun 4.–6. luokille. Sopii soveltuvin osin myös yläkouluille.
Oppimateriaalin on laatinut äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Minna Hautaniemi.
Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.
Oppimateriaali on julkaistu vuonna 2002. Oppimateriaali on päivitetty vuonna 2021.
Elokuvan tehtävien materiaalit on julkaistu lisenssillä:
Creative Commons CC BY-NC-ND 4.0 (nimeä – ei-kaupallinen – ei muutoksia)
Elokuva on vapaasti kouluissa katsottavissa ympäri vuoden KAVIn Elokuvapolku-palvelun kautta.

Valasratsastaja -elokuvan tiedot
Ohjaaja :
Niki Caro
Maa:
Uusi-Seelanti
Vuosi :
2002
Kesto:
103 min
Lajityyppi:
Lastenelokuva, nuortenelokuva
Ikäraja:
7
Suosittelemme:
4.–9.lk
Kieli:
Englanti, maori, tekstitys suomeksi

Katsottavissa toistaiseksi

Katso elokuva Elokuvapolulla
Sivun alkuun
https://www.kulttuurivalve.fi/fi/lastenkulttuurikeskus/etusivu/http://www.koulukino.fi/https://elokuvapolku.kavi.fi/https://www.kavi.fi/https://ihmefilmi.fi/https://www.cined.eu/fihttp://mediametka.fi/https://filmkamraten.fi/https://www.oulufilmfestival.fi/http://www.lastenkulttuuri.fi/https://culture.hu/fi/helsinkihttp://minedu.fi/etusivu