Elokuvakerronta – tehtäviä Elokuvapolulta

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) Elokuvapolku-sivustolla voit Lumikuningatar-elokuvan kohtausten avulla tutustua seuraaviin elokuvakerronnan elementteihin:

Draaman kaari – Johdanto

Elokuvan alku johdattelee tarinan tunnelmiin ja valmistellaan katsojaa tuleviin tapahtumiin. Se vie meidät elokuvan maailmaan. Samalla se paljastaa jotain elokuvan päähenkilöistä ja keskeisistä luonteenpiirteistä sekä heidän välisistään suhteista ja ristiriidoista.

Siirry Draaman kaari -tehtäviin


Lajityyppi ja odotukset

Lajityypit ovat vakiintuneita elokuvan muotoja. Ne luovat ennakko-odotuksia kerronnan, mutta myös henkilöhahmojen suhteen. Lajityyppejä eli genrejä ovat mm. komedia, draama, melodraama, musikaali, kauhuelokuva, sotaelokuva, jännityselokuva, fantasiaelokuva, tieteiselokuva, rikoselokuva, lännenelokuva, lastenelokuva, satuelokuva ja animaatio. Lajityypit eivät aina ole selkeitä, ja genrejä myös sekoitetaan keskenään, kuten kauhukomediassa.

Siirry Lajityyppi ja odotukset -tehtäviin


Äänimaailma

Musiikin lisäksi elokuvan muullakin äänimaailmalla on tärkeä rooli elokuvan kerronnassa, sillä taustaäänetkin synnyttävät vaikutelmia ja luovat odotuksia. Monesti kuva vie kuitenkin mukanaan niin, ettei elokuvan ääniin tule kiinnittäneeksi huomiota.

Siirry Äänimaailma-tehtäviin


Lavastus ja kuvauspaikat

Ympäristö, johon elokuva sijoittuu, kertoo paljon elokuvan tarinan ajasta, paikasta ja henkilöhahmoista jo heti alkumetreillä. Elokuvan maailman tapahtumaympäristö luodaan lavastuksella. Joskus lavastus pystytetään studioon, joskus elokuva voidaan kuvata oikeissa ympäristöissä. Yleensä elokuvien tapahtumapaikat ovat yhdistelmä näistä, elokuvan kuvauspaikoista syntyykin helposti varsinainen tilkkutäkki, joka kuitenkin valkokankaalla muodostaa yhtenäisen kokonaisuuden, elokuvamaailman.

Siirry Lavastus ja kuvauspaikat -tehtäviin

Sivun alkuun
http://www.kulttuurivalve.fi/http://www.koulukino.fi/https://elokuvapolku.kavi.fi/https://www.kavi.fi/http://www.lastenkulttuuri.fi/https://www.cined.eu/fihttps://ihmefilmi.fi/https://filmkamraten.fi/https://www.espoocine.fi/2020/fi/wrap-elokuvathttps://www.espoocine.fi/https://www.oulufilmfestival.fi/http://mediametka.fi/http://minedu.fi/etusivu