Päähenkilön muotokuva

“Elokuvassa on noin sata kohtausta, ja Iris on mukana lähes jokaisessa. Elokuvan onnistumisen kannalta oli siis äärimmäisen tärkeää löytää päärooliin sopiva henkilö. Iriksen roolihan on hyvin monipuolinen, sillä tyttö on yhtäältä ujo, heikko ja pieni, toisaalta pikkuvanha, ylimielinen ja manipuloiva.”  Kertoo elokuvan ohjaaja Ulrika Bengts.
Lähde: http://www.film-o-holic.com/haastattelut/ulrika-bengts-iris/

Tehtäviä

1. Millainen elokuvan päähenkilö on? Millaisen kuvan Iriksestä saa elokuvan still-kuvien perusteella? Mitä tietoja Iriksestä ja hänen taustastaan selviää elokuvan perusteella? Hahmotelkaa tiedoistanne miellekarttaa. Tarkastelkaa miellekarttaa: Mitkä kirjoittamistanne asioista ovat elokuvan tai kuvien kertomaa ja mitkä ovat oikeastaan omia mielikuvianne tai päätelmiänne näkemänne perusteella?

2. Millaisia lempinimiä Iriksellä on? Tiedättekö, millaisia lempinimiä teillä oli, kun olitte pieniä?

3. Iris oli tottunut Tukholman taiteilijapiireissä ja aikuisten keskellä kasvaneena toisenlaisiin tapoihin, kuin mihin joutui tutustumaan Ahvenanmaalla. Saaristoon muuttaessaan hän vaikuttaa aluksi monin tavoin erilaiselta kuin toiset lapset. Miten kuvailisitte eroa leikkivien lasten ja Iriksen välillä, joka on aiemmin seurustellut vain aikuisten kanssa? Minkä vuoksi Iris koetaan erilaisena? Millä tavoin Iriksen erilaisuus näkyy? Mitkä kaikki asiat Iriksen erilaisuuteen vaikuttavat?

4. Mitä seuraavat Iriksen repliikit kertovat hänen sosiaalisista suhteistaan?

  • ”Minulla ei ole tapana seurustella lasten kanssa.”
  • Iris toteaa possulleen katseltuaan maalaislasten leikkejä: ”Lapsellista, meillä on paljon hauskempaa”.
  • Taiteilijaäiti keskittyy taiteen tekemiseen ja uraansa. Äiti sanoo, että hän ei voi ottaa Iristä mukaan Pariisiin, sillä hänen pitää tavata tärkeitä ihmisiä. ”Olen tärkeä ihminen”, vastaa Iris.

5. Elokuvassa Iris ottaa hoiviinsa pienen porsaan, joka korvaa aluksi kaverit. Miten eri tavoin eri ihmiset suhtautuvat Irikseen ja tämän possuun?

 

Päähenkilön muotokuva -tehtävä on alunperin julkaistu Koulukinon nettisivuilla.

Sivun alkuun
http://www.kulttuurivalve.fi/http://www.koulukino.fi/https://www.kavi.fi/http://www.lastenkulttuuri.fi/https://www.cined.eu/fihttps://ihmefilmi.fi/https://filmkamraten.fi/https://www.espoocine.fi/2020/fi/wrap-elokuvathttps://www.espoocine.fi/https://www.oulufilmfestival.fi/http://mediametka.fi/http://minedu.fi/etusivu
Elokuvaviikko