Elokuvaviikon ohjelmisto vuonna 2023

Koulujen elokuvaviikon ohjelmisto on julkaistu vuodelle 2023! Elokuvien katselulinkit ja oppimateriaalit julkaistaan elokuvaviikon sivustolla syyskuun aikana. Osa elokuvista on katsottavissa vain elokuvaviikon ajan, mutta tällöinkin opettajien on mahdollista esikatsella elokuvat 25.9. alkaen. Katseleluajat on ilmoitettu jokaisen elokuvan sivulla erikseen. Osa elokuvista on vapaasti katseltavissa, osaan tulee tilata salasana katsomista varten.

Koulujen elokuvaviikolla 2.8.10.2023 kouluille tarjotaan verkon kautta mieleenpainuvia elokuvaelämyksiä, kaikkiin eri oppiaineisiin suunniteltuja kamerakynätehtäviä sekä vinkkejä elokuvan tekemiseen omassa luokassa. Elokuvaviikkoon voi osallistua monella tavalla! Tänä vuonna elokuvaviikkoa voi viettää myös saamen kielillä!

 

Tutkitaan!

Oppiaineiden tehtävät

Käytä videokameraa ajattelun, havainnoinnin, itseilmaisun ja tutkimisen välineenä. Kamerakynätyöskentely voidaan yhdistää helposti kouluopetukseen, jopa jokaiseen koulussa opetettavaan oppiaineeseen.

Elokuvaviikon kotitehtävät

Askartele animaatiohärveleitä, tee matka avaruuteen tai tutustu jännittäviin elokuvatrikkeihin. Elokuvaviikon kotitehtävät soveltuvat itsenäiseen opiskeluun 0.–9.-luokkalaisille.

Vi undersöker

Utgångspunkten för kamerapennans pedagogik är en tanke om att videokameran är ett verktyg som liknar den mer traditionella pennan. I skolan kan kamerapennans pedagogik användas bland annat för att främja inlärning genom att handleda barn att använda teknologi och mediekunskaper för sina iakttagelser eller för självuttryck.

 


Koetaan! / Vi upplever!

Elokuvaviikon Koetaan-osioon on koottu kouluissa vapaasti katsottavia elokuvia. Tähän alle on kerätty vuoden 2023 uudet sisällöt. Koko ohjelmistoon pääsee tutustumaan tästä linkistä.

Mummon kuumat jalat / Ááhu pakkâ jyelgih

0.–3. luokat

Mummo istuu keinutuolissa pirtissä, lapsi ja koira hymyilevät vieressä.

Miten mummo saa apua kuumottaviin jalkoihinsa? Entä mitähän apua kuumista jaloista voi olla hädässä?

Maht ákku finnee iše pakkâ juolgijdis já mahtsun toh pyehtih išediđ etitiileest?

StalluBoy’s adventure

2.–6. luokat

Staalopoika juttelee mytologisen hahmon kanssa.

Elokuvassa seikkailevat saamelaisesta mytologiasta tutut hahmot: kufittâr (maahinen), nuáidi (noita), čäciravgâ (vesiraukka) já stáálu (staalo). Mitä tapahtuu, kun staalon lapsi ei haluakaan elää staalojen perinteiden tavalla ja maahinen on kyllästynyt maanalaiseen elämään?

Charlie Chaplinin: Siirtolainen

1.–9. luokat

Chaplin ja nainen katselevat hymyillen pelastusrenkaan reiästäCharlie Chaplinin Siirtolainen (The Immigrant) on Mutual-elokuvayhtiön muita Chaplin-elokuvia hidastempoisempi ja tunteikkaampi satiiri. Kuten komediassa usein, myös Siirtolaisen tapahtumia vauhdittaa väärinkäsitys. Korttipelissä onnekas Charlie sujauttaa juuri saamansa pelivoiton viehättävän Ednan taskuun. Kesken hyväntahtoisen eleensä Charlie tulee kuitenkin toisiin tuumiin ja nappaa itselleen muutaman setelin takaisin. Tämän seurauksena häntä syytetään varkaudesta. Näytöksen tarjoaa Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Elokuvapolku.

Pupu Ruutukorva (Unkari 1977-78, 5–7 min)

0.–2. luokat

Ruutukorvainen pupu seisoo kiven päällä.

Kun jossain päin pieni lapsi joutuu pulaan, katolla olevasta päämajastaan, valtavasta matkalaukustaan ilmestyen rientää apuun toisenlainen supersankari. Pupu kiepauttaa ruudulliset korvansa propelliksi ja lentää hätiin kohti seikkailuja. Animaatiot tarjoaa Liszt-instituutti – Unkarin kulttuurikeskus Helsinki.

Ei hätää Topi (Unkari 1984, 6–9 min)

0.–2. luokat

Kolme hahmoa seisovat vierekkäin hämmentyneen näköisinä.

Topi on joka tilanteeseen muovautuva kaveri! Tarinan päähenkilö on Topi, jolle tapahtuu outoja asioita. Vaikeuksista kuitenkin aina selvitään kiitos Topin kekseliäisyyden, avuliaisuuden ja sen, että muovailuvahasta tehtynä hän voi muuttaa muotoaan miksi tahansa. Animaatiot tarjoaa Liszt-instituutti – Unkarin kulttuurikeskus Helsinki.

Lasten ja nuorten tekemät lyhytelokuvat

1.–6. luokat

Kokonaisuus koostuu lasten ja nuorten tekemistä elokuvista oppimateriaaleineen. Vuonna 2023 kokonaisuudessa julkaistaan myös uusia elokuvia! Lasten tekemissä elokuvissa nähdään sekä huumoria, että arjen kokemuksien tarkastelua. Elokuvien tekijöiden terveisissä kannustetaan tekemään elokuvia itse. Osaisiko teidänkin luokkanne tehdä elokuvan? Kokonaisuus on tuotettu yhteistyössä Koulukinon Kelaamon kanssa.

Pöllömetsän pelastajat (Viro 2018, 90 min)

3.–6. luokat

Koulujen elokuvaviikko. Pöllömetsän pelastajat -elokuva Oulun kansainvälisen lasten- ja nuortenelokuvien festivaalilta..

Ahne metsänomistaja uhkaa kaataa lumisen Pöllömetsän ja jättää eläimet kodittomiksi. Maatilalle joulun viettoon tullut 10-vuotias Eia uusine ystävineen päättää pistää kampoihin, ja salaperäinen pöllö saattaa olla ratkaisun avain. Lämminhenkinen koko perheen elokuva vie joulun tunnelmaan. Elokuvan tarjoaa Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali.

På svenska: Äppeltjuvarna (Finland 2011, 50 min)

0.–2. åk

Kolme lasta tarkkailevat jotain puun takana.De ”nyblivna” bröderna Arthur och Gustav är varandras diametrala motsatser. De ställs inför prövningen att dela rum med varandra och löser konflikten med att bygga en ”mur” av röd tejp. Då de blir orättvist beskyllda för att ha pallat äpplen ger de sig iväg i jakten på de verkliga Äppeltjuvarna och går den svåra vägen till insikten; att de måste arbeta tillsammans för att lyckas. Detta är en raritet: En finlandssvensk barnfilm! Skolornas filmvecka samarbetar med svenskspråkiga Filmkamraten, som upprätthålls av Finlandssvenskt filmcentrum och Walhalla.

På svenska: Cloudboy (Belgien, Sverige, Norge, Nederländerna 2017, 78 min)

3.–6. åk

Skolornas filmvecka. Cloudboy från Filmkamraten.De ”nyblivna” bröderna Arthur och Gustav är varandras diametrala motsatser. De ställs inför prövningen att dela rum med varandra och löser konflikten med att bygga en ”mur” av röd tejp. Då de blir orättvist beskyllda för att ha pallat äpplen ger de sig iväg i jakten på de verkliga Äppeltjuvarna och går den svåra vägen till insikten; att de måste arbeta tillsammans för att lyckas. Detta är en raritet: En finlandssvensk barnfilm! Skolornas filmvecka samarbetar med svenskspråkiga Filmkamraten, som upprätthålls av Finlandssvenskt filmcentrum och Walhalla.

Amatöörit / På svenska: Amatörer (Ruotsi 2018, 110 min)

7.–9. luokat

Kaksi nuorta halaavat moottoripyörän päällä istuen.

Kuvitteellisen ruotsalaisen Laforsin kunnanvaltuusto on huolissaan. Kun googlaa pikkukaupungin nimen, tuloksena on kännivideoita paikallisesta lännentapahtumasta. Tämä on ongelma, etenkin kun suuri saksalainen halpakauppaketju arpoo, mille paikkakunnalle liikkeensä sijoittaisi, ja Lafors on kahden finalistin joukossa. Nyt pitää vain tehdä hieno, kuntaa esittelevä, elokuva. Paikkakunnan nuoriso voisi tehdä tämän ilmaiseksi…

 


 

Tehdään!

Etäkouluvierailu

7.–9. luokat
Kutsu elokuvaohjaaja Pauliina Punkki koululuokkaasi tiistaina 3.10. klo 10–11! Vierailu toteutetaan livestriiminä ja se on suunnattu yläkouluille. Vierailun aikana Pauliina Punkki kertoo elokuvan tekemisestä sekä vastaa nuoria askarruttaviin kysymyksiin elokuvista ja elokuva-alasta. Kysymyksiä voi lähettää ennakkoon tai suorana rekisteröityneenä käyttäjänä kouluvierailun chatissa. Etäkouluvierailun toteuttaa Mediakasvatuskeskus Metka.

Tunnetaitotyöpaja / Verkstad för emotionella färdigheter

1.–9. luokat
Työpajassa kuvataan pienryhmissä videoita, joissa ihmiset ovat tunteiden vallassa. Tunnetaitoja harjoittavan työpajan avulla tunnistetaan ja tulkitaan tunteita.

Elokuvatrikkipaja / Trickfilmer

1.–9. luokat
Yksinkertaisia elokuvatrikkejä eli tehosteita voi helposti tehdä pelkän videokameran avulla. Työpajassa niin aloittelevat elokuvantekijät kuin jo hieman pidemmälle ehtineet konkarit pääsevät kokeilemaan hauskoja kuvallisia illuusioita. Kun valjastaa käyttöönsä runsaasti mielikuvitusta ja luovutta, voi lopputulos olla huikea trikki, jota muut katsovat suu auki ihmetellen.

Lasten uutiset / Egen nyhet

0.–6. luokat
Työpaja on suunniteltu kehittämään lapsen vaikuttamis- ja ilmaisutaitoja. Työpajassa tutustutaan uutisten rakenteeseen ja opetellaan erilaisia uutiskriteerejä. Lapsi pääsee itse kokeilemalla sukeltamaan uutisten maailmaan sekä tutkimaan elinpiiriään.

Kaikki työpajat

0.–9. luokat
Laajasta valikoimasta työpajoja on mahdollisuus valita juuri omalle ryhmälle sopiva tapa tehdä itse elokuvia. Työpajoja ovat Elokuvakerronan aakkoset, Tubettamisen ABC, Lyhytelokuvatyöpaja, Hittivideo-musiikkivideotyöpaja, Kaupunkisinfoniatyöpaja, Animaatioharjoituksia, Animaatiotyöpaja sekä Sirkusanimaatiopaja.

Sivun alkuun
https://www.kulttuurivalve.fi/fi/lastenkulttuurikeskus/etusivu/http://www.koulukino.fi/https://elokuvapolku.kavi.fi/https://www.kavi.fi/https://ihmefilmi.fi/https://www.cined.eu/fihttp://mediametka.fi/https://filmkamraten.fi/https://www.oulufilmfestival.fi/http://www.lastenkulttuuri.fi/https://culture.hu/fi/helsinkihttps://www.samediggi.fi/skabma-elokuvakeskus/http://minedu.fi/etusivu