Elokuvien esittäminen kouluissa

 

Ulkomaiset elokuvat

Elokuvalisenssi -vuosilupa on elokuvien tuotantoyhtiöiden ja tuottajien myöntämä lupa esittää elokuvia julkisesti. Lupa oikeuttaa muun muassa oppilaitokset näyttämään piiriin kuuluvien tuotantoyhtiöiden elokuvia vapaasti ilman erillistä raportointia tai hallinnointia. Lupa on voimassa vuoden kerrallaan siitä päivämäärästä, kun sen halutaan alkavan. Koulukohtainen lisenssi maksaa 3,50€/oppilas/vuosi. Hintaan lisätään alv 24%.

Elokuvalisenssi

Kotimaiset elokuvat

Av-tuottajien tekijänoikeusyhdistys Audiovisual Producers Finland – APFI ry myöntää kouluille, kunnille ja oppilaitoksille lupia kotimaisten, dvd-, Blu-ray- ja videolevityksessä olevien tallenteiden sekä video on demand -elokuvien esittämiseen. Lupa kattaa APFI:n verkkosivuillaan (www.apfi.fi) ylläpitämässä luettelossa mainitut suomalaiset elokuvatuotannot. Sopimuksen kotimaisten elokuvien opetuskäytöstä voi tehdä kunta keskitetysti kaikkien oppilaitostensa osalta, koulu itsenäisesti tai muu oppilaitoksen omistaja.

Opetuskäyttöluvan hinta on 2€/oppilas/kalenterivuosi (+alv 24%). Lupa on voimassa toistaiseksi ja maksetaan kerran vuodessa. Luvan saat täyttämällä lupahakemuksen täällä.

APFI

Televisio

Opetushallitus on sopinut Kopioston ja audiovisuaalisen sisältötuotantoalan tekijänoikeuksia valvovan Audiovisual Producers Finlandin AFPI ry:n kanssa myös audiovisuaalisen materiaalin käytöstä. Oppilaitokset saavat esittää opetuksessa kotimaisia ohjelmia Yle Areenasta ja Elävästä arkistosta sekä tallentaa tv-ohjelmia opetus- ja tutkimuskäyttöön Yle TV1 -, Yle TV2 -, MTV3- sekä Yle Teema & Fem -kanavilta.  Lupa ei koske mainoksia, elokuvia, dvd-levityksessä olevia ohjelmia eikä ulkomaisia jatkuvajuonisia sarjoja.