ALAKOULUN ELOKUVAVIIKKO: KOETAAN

Sininen tiikeri

HUOM! Elokuva on ollut katsottavissa tällä sivulla 21.9.–20.10.2020. Elokuva ei ole enää katsottavissa elokuvaviikon kautta. Sininen tiikeri on osa verkkoon koostettua CinEd -elokuvakirjastoa, jossa sen voi katsoa ympärivuotisesti rekisteröitymällä käyttäjäksi. Rekisteröityminen on maksutonta.

katso elokuva cined-palvelussa

Synopsis: Sininen tiikeri (2012) on tšekkiläisen elokuvantekijä Petr Oukropecin esikoisohjaus, joka perustuu Tereza Horváthován samannimiseen lastenkirjaan vuodelta 2005. Ohjaajan tausta lavastusten ja visuaalisen suunnittelun parissa näkyy vahvasti, sillä elokuvassa on viehättävä visuaalinen maailma, jossa animoidut elementit yhdistyvät kauniisti näyteltyihin kohtauksiin.

Sininen tiikeri (Modrý tygr) kertoo tarinan kahdesta lapsesta, Johankasta ja Matyáš’ista, jotka asuvat ikivanhassa kasvitieteellisessä puutarhassa – ympäristössä, joka ei sovi lainkaan yhteen ympäröivän kaupungin kanssa. Lapsilla onkin vaikeuksia sopeutua kolkkoon koulumaailmaan. Samaan aikaan heidän rakastamansa puutarha uhataan purkaa uuden, modernin kaupunkikorttelin alta.

Eräänä päivänä sininen tiikeri, jota Johanka mieluusti piirtää vihkoonsa, herää henkiin. Se piileksii aluksi kaupungin kaduilla liikkuen varjoissa. Ihmiset kuitenkin näkevät siitä vilahduksia ja alkavat pelätä sitä. Kaupungin uudisrakentamista ajava pormestari innostuu tiikeristä ja pyrkii ottamaan tilanteesta kaiken hyödyn irti. Lopulta tiikeri löytää suojapaikan kasvitieteellisestä puutarhasta, jossa Johanka ja Matyáš huolehtivat siitä.

Elokuvan teemoja ovat tämän kaupungin keskellä sijaitsevan pienen luontoalueen suojeleminen sekä ristiriidat vanhan ja uuden, sekä tavanomaisen ja epätavallisen välillä.

Ohjaajan omien sanojen mukaan elokuva kertoo lapsen salaisuuksista, sisäisen vapauden tärkeydestä, unelmien voimasta ja ihmisten välisestä ystävyydestä. Se on lopulta tärkeämpää kuin ympäristö, joka vaihtuu tai muuttuu.

Sininen tiikeri on osa verkkoon koostettua CinEd -elokuvakirjastoa, jossa sen voi katsoa ympärivuotisesti rekisteröitymällä käyttäjäksi. Rekisteröityminen on maksutonta.

Oppimateriaali on suunnattu 3.–6. luokille.
Oppimateriaali perustuu CinEdin alkuperäiseen oppimateriaalipakettiin.

Tuotantotiedot
Ohjaaja: Petr Oukropec
Maa: Tšekin tasavalta
Vuosi: 2012
Näyttelijät: Linda Votrubová (Johanka), Jakub Wünsch (Matyáš), Barbora Hrzánová (Johankan äiti), Jan Hartl (Matyášin isä), Daniel Drewes (Rýp)
Kesto: 90 min
Elokuva on katsottavissa koko Euroopan alueella.

Edustus Suomessa, elokuvaesityksen tarjoaa: IhmeFilmi ry (yhteyshenkilö: Mette Lagerstam)