ALAKOULUN ELOKUVAVIIKKO: KOETAAN

Iris

HUOM! Elokuva on opettajille esikatseltavissa jo 21.9.2020 alkaen. Elokuvan voi katsoa maksutta vapaasti kouluissa elokuvaviikolla 28.9.–4.10.2020 ja sen jälkeen 30.4.2021 asti. Tilaa elokuvan katsomista varten salasana alla olevalla lomakkeella ja siirry sen jälkeen katsomaan elokuva “Katso elokuva” -painikkeesta.

Katso elokuva

Tilaa salasana Lumikuningatar ja/tai Iris -elokuvien katsomista varten tällä lomakkeella.
Täytä yhteystietosi alle ja valitse elokuva/elokuvat, joiden salasanan haluat. Elokuvat on tarkoitettu katsottavaksi osana kouluopetusta.

(salasana lähetetään tähän osoitteeseen)

Synopsis: Eletään vuotta 1890. Iris on kahdeksanvuotias ja asuu kuvataiteilija-äitinsä Esterin kanssa Tukholmassa. Iriksen isä on kuollut. Iris on jo pitkään odottanut, että pääsisi lähtemään äitinsä kanssa Pariisiin, tämän näyttelyn avajaisiin, mutta joutuukin pettymyksekseen jäämään kotiin. Ja kun lastenvahtisuunnitelmatkaan eivät toteudu toivotulla tavalla, viedään Iris kiireellä Ahvenanmaalle, paikkaan josta Iris ei tiedä mitään, mutta jossa hän saa selville juurensa ja jossa hänestä kasvaa lapsi, jota hän ei ole koskaan ollut.

Iris, joka on elänyt ainoana lapsena Tukholmalaismiljöössä ja ollut taiteilijapiirien kanssa tekemisissä, joutuu näin Suurruhtinaskunta Suomen saaristoon, jossa elämä on köyhää ja mutkatonta. Kulttuurien törmäys on suuri ja ensimmäistä kertaa elämässään Iris joutuu luomaan suhteita toisiin lapsiin. Iris taistelee löytääkseen paikkansa tässä uudessa ympäristössä.

Oppimateriaali on suunnattu 5.–7. luokille.
Oppimateriaalin teemoja: epookkielokuva, still-kuvat ja kuvantulkinta, taiteilijaelämää 1800-luvun lopulla, erilaisuus, päähenkilön muotokuva, elämää saaristossa, kuoleman kuvat, erilaiset perhemallit

Oppimateriaalin ovat laatineet luokanopettajat Annika Henrikkson ja Tuula Niiniranta.
Oppimateriaalin on tuottanut Koulukino.
Elokuvaesityksen tarjoaa Kansallinen audiovisuaalinen instituutti.

På Sveriges filminstitutssidor finns det svenskspråkigt läromaterial av filmen.

Ohjaaja: Ulrika Bengts
Maa: Suomi Vuosi: 2011
Kesto: 74 min
Levittäjä: Future Film
Näyttelijät: Agnes Koskinen, Tobias Ziliacus, Maria Salomaa, Magnus Krepper
Ikäraja: 7
Elokuva on katsottavissa myös Suomen rajojen ulkopuolella.