ALAKOULUN ELOKUVAVIIKKO: KOETAAN

Analyysitehtävät

Alla olevista linkeistä pääset elokuvapolun sivuille, josta löydät Pelikaanimies -elokuvasta poimittuja videopätkiä. Videoiden mukana on analyysitehtäviä. Pohdi tehtäviä samalla kun katsot videoita.

KUVAKULMAT
SIIRRY TEHTÄVIIN
Kameran sijainti kuvaushetkellä määrittelee kuvakulman. Yleensä kamera kuvaa suoraan ihmisen tasolta. Kuvakulmaa vaihtamalla kerronnan sävy ja tunnelma muuttuu, joskus jopa vääristyy. Joskus kameran katse voi olla myös roolihenkilön katse. Tätä kutsutaan subjektiiviseksi otokseksi. Se voi myös ilmentää tapaa, jolla henkilö näkee maailman ja ihmiset ympärillään.

MUSIIKKI
SIIRRY TEHTÄVIIN
Elokuvaelämys syntyy äänen ja kuvan yhteistyönä. Vaikka elokuva kertoo tarinansa kuvien kielellä, on äänellä erityinen rooli elokuvassa. Elokuvan äänimaailma koostuu musiikin lisäksi puheesta ja äänitehosteista. Musiikilla on keskeinen tehtävä elokuvan tunnelmien luomisessa. Sen avulla pystytään vaikuttamaan voimakkaastikin katsojan tunteisiin ja esimerkiksi henkilöihin samastumiseen.

ÄÄNIMAAILMA
SIIRRY TEHTÄVIIN
Musiikin lisäksi elokuvan muullakin äänimaailmalla on tärkeä rooli elokuvan kerronnassa, sillä taustaäänetkin synnyttävät vaikutelmia ja luovat odotuksia. Monesti kuva vie kuitenkin mukanaan niin, ettei elokuvan ääniin tule kiinnittäneeksi huomiota.

LAVASTUS- JA KUVAUSPAIKAT
SIIRRY TEHTÄVIIN
Ympäristö, johon elokuva sijoittuu, kertoo paljon elokuvan tarinan ajasta, paikasta ja henkilöhahmoista jo heti alkumetreillä. Elokuvan maailman tapahtumaympäristö luodaan lavastuksella. Joskus lavastus pystytetään studioon, joskus elokuva voidaan kuvata oikeissa ympäristöissä. Yleensä elokuvien tapahtumapaikat ovat yhdistelmä näistä, elokuvan kuvauspaikoista syntyykin helposti varsinainen tilkkutäkki, joka kuitenkin valkokankaalla muodostaa yhtenäisen kokonaisuuden, elokuvamaailman.

Kuva: Pelikaanimies©Lumifilm, 2004